Hur mycket klarar man?

Febern är tillbaka. Samma visa om och om igen. Femte gången med feber. När det känns som om allt går mot det bättre kommer ett bakslag och allt börjar om från början. Jag frågar mig hur mycket jag orkar? Hur många turer klarar man fysiskt och även psykiskt? Andra säger att jag är stark, men det är det sista jag känner mig.. Jag går tillbaka till varför jag är här, för barnen, men när jag inte kan vara med barnen? Det blir deppigt att gå här dag ut och dag in så nu flyttar jag för några dagar. Jag får lov att bo hos Maria och AnnaKarin, Maria är min chef. De bor i ett hus några hundra meter från POR, men känslan av att sova i en annan säng, sitta i en annan fåtölj, se ett annat hus. Jag kan inte vara mig själv och jag känner inte igen min kropp, jag är så trött och hela kroppen är helt utmattad. Det värsta är nog att inte veta vad det är, läkare säger egentligen inte så mycket, och de tar inga prover. Dags att trycka på att prover måste tas, har ju en tid om två och en halv vecka, men jag tror att ett samtal måste göras snarast när jag fått feber igen. Så, jag vet inte när jag skriver igen. 

Tills vi hörs igen
Love M.   

Lördagsmys

Det är dags att äta nybakade scones.
Därefter blir det nybakade brownies.
Mums. Lördagsmys!!

Tills vi hörs igen
Love M.

Veckovis, halvtid.

12 veckor sedan jag anlände till Sydafrika. En konstig känsla. Vart tog tiden vägen? Jag kom nyss hit!! I veckovis räknat så har jag nu varit här 3 månader vilket innebär halvtid. Halvtid!!!! Jag har precis varit och lämnat Rebecka vid bussen, hennes tid här på POR är slut och det var dags för henne att återvända till Sverige. Det kommer bli tomt här i huset och vi kommer verkligen sakna dig! Men en dag kommer jag också hem och då ses vi igen! Idag lyser solen och känslan av att vara i just afrika gör sig påmind, jag börjar också vänja mig vid all engelska runt mig, jag försöker fortfarande få det att kännas bekvämt att prata och det blir lättare och lättare.

Vi hade en jätte trevlig kväll igår! Det var vi fem volontärer och ett gäng sydafrikanska ungdomar. Blev ganska många och det blev en galen och skön kväll. De bjöd på riktig sydafrikansk mat, vi lekte lekar, försökte lära os isXhosa och många kort blev tagna. Så goa och öppna människor. Ser fram emot mer tid med dem!

Dagens tumme upp är för färsk frukt! Mer sånt. Jag ser fram emot mer exotisk frukt som kommer nu under sommarhalvåret. Gott!


"Tacka Herren ty han är god
  evigt varar hans nåd."

 - Psalm 136:1



Tills vi hörs igen
Love M.

Never give up on the good times

Det är stor skillnad på hemlängtan och på att sakna människor hemma. Jag känner ingen hemlängtan men såklart saknar jag er där hemma emellanåt, ibland så jag spricker. Man skulle vilja flyga familj och vänner hit för att få uppleva det jag får uppleva. Jag lever på att allt har sin tid, just nu är jag på denna sidan jorden och jag är här så länge Gud vill ha mig här. Jag vet att ni där hemma finns kvar, tack och lov. Det är här jag ska vara just nu. Det är tufft att vara sjuk och jag har frågat mig hur många turer men egentligen klarar av. Det är påfrestande både fysiskt och psykiskt. Jag är inte här för att ligge inne i volontärhuset dagarna i ända. Men det sista jag vill göra är att ge upp, det skulle vara för lätt. Jag kämpar vidare. Jag ser framåt, mot ljusare tider, mot friskare tider. För någon gång måste detta ta slut. Jag får extra kraft när man får höra från utomstående människor här att det är starkt att jag kämpar vidare, och såklart också från människor hemma. Never give up on the good times. Barnen har inte glömt mig, de ber för mig varje kväll vilket värmer enormt mycket. Men jag saknar dem, jag saknar att sitta med en massa barn i knät och jag saknar deras kramar! Bara att få ge kärlek och att få se hur mycket en kram kan betyda.

"Ditt ord är mina fötters lykta
och ett ljus på min stig."
 
 - psalm 119:105  


Tills vi hörs igen
Love M.

Bilder





Rebecka & Jag

Kristin & Jag

En ny dag i Afrika

En ny regnig och kall dag i Afrika. Hade en mycket trevlig kväll igår, svensk jul. Det blev brasa på utsidan, det var mycket ljus, svensk jul musik och glögg och pepparkakor. Imponerad av Ross glögg, smakade som hemma, det blir att ta receptet och göra egen glögg här när väl julen kommer. För det är enligt min mening för tidigt att låta julen komma redan nu, det är ju bara oktober!!

Besöket hos läkaren gick bra. Hon sa i princip samma som den andra. Jag ska tillbaka om tre veckor och om det inte är bra då måste något göras.. Det blir inget jobb denna veckan och sedan får vi se hur jag mår och hur mycket jag orkar. Fick order om att sova mycket och att äta mycket frukt. En enkel match, fick även lite ny medicin men dock ingen antibiotika. Ibland känns det som om de får mer lön ju mer mediciner de skriver ut...

Ikväll blir det en sydafrikansk kväll med volontärer och lite blandat folk. Det ser jag fram emot!

ps. råttorna dör som flugor här, en ligger nu i taket i vårt rum. lukten som sprider sig är inte god, men bättre en död än en levande råtta! d.s

Tills vi hörs igen
Love M.

Prova, det funkar!

Jag har glömt att berätta en rolig historia..
För ett tag sedan tvättade Kristin en tvätt, den blev missfärgad och hennes kläder blev rosa. Konstigt då inget rött eller rosa var i maskinen. Majas missfärgnings AB, prova det funkar! För några veckor sedan lyckades jag missfärga en tvätt. En vit tvätt där de flesta av sakerna var Kristins. Hennes röda sjal hade åkt med in i tvättmaskinen vilket jag helt missade. Att se en rosa tvätt som skulle varit vit ger lite ångest då jag måste berätta detta för Kristin. Hon tog det bra och vi sover fortfarande i samma rum! Kläderna är avändbara och färgade i en lätt rosa nyans, ett fläckfritt resultat! (tråkigt bara att ha alla kläder i samma färg?) Av mina kläder var det bara trosor och strumpor som blev rosa. Kristin var ingen rosa tjej innan, men man bli aldrig för gammal för att testa något nytt! 

Tills vi hörs igen
Love M.  

Onsdag

Jag är så trött.. Det känns som om jag skulle kunna sova mig genom livet. Blev alltså ingen tävling för mig idag. Hade en tid hos en specialist vid halv tre i Port Shepstone som ligger 15-20 minuter från Margate. Hon sa i princip samma som den andra doktorn jag varit hos. Jag fick lite mediciner som ska hjälpa min kropp att repa sig och att göra immunförsvaret starkare igen, ska tillbaka om tre veckor och om jag inte är bättre då måste något göras. Hon sa att det kan ta 6 månader att anpassa sig till detta annorlunda klimat här. 6 månader!!! Jag är snart snart halvtid, då måste jag ju stanna längre än sista januari.... Vi tar en sak i taget.

Ikväll ska vi fira svensk jul. Ja, med allt vad det innebär. Glögg, knäck&kola, mjuk pepparkaka, svensk julmusik. Det är med vår cell grupp som vi har varje onsdag. Det är vi volontärer, några sydafrikanska ungdomar, Ross & Anna (som har bibelstudium för oss), Maria (vår "chef"), AnnaKarin ( En svensk som jobbar här på POR, också varit volontär), sedan är det ett gift par och några till. En härlig blandning av människor. Det ska firas bl.a för att Ross och Anna inte är här över jul och de vill ha en jul tillsammans. Jag ser fram emot kvällen även om jag är väldigt trött. 

Lite övrig info. Vi har ännu en död råtta i köket. vi vet dock inte var, vi letar men finner ingen. Det luktar nu död råtta överallt. (luktar som bebisbajs) Men om man ska se det positivt så fungerar råttgiftet och råttorna börjar nu dö i huset. Tummen upp! Hellre döda än levande. Och ormen vi såg igår var tydligen bara en helt ofarlig vädligt vanlig "house snake". 

Tills vi hörs igen
Love M.    

Maja med brunt hår.

Vaknar av ett skrik

Att vaka en tisdagsmorgon av ett skrik och "det är en råtta i köket!!!" är spännande. Jag springer snabbt in till köket,
- vart är råttan?
- dääääär (en halv meter från mig!)
varpå jag skriker till och springer därifrån, hoppar upp på köksbänken och tittar! Råttan har ätit av giftet och orkar inte längre förflytta sig, men den är vid liv. Alla barnen från toddler school står och tittar med spänning, Rebecka tar råttan i en påse och gör slut på den utomhus. puh. En råtta mindre. 
  Just nu precis fick jag se min första orm. De andra volontärerna springer in i huset, "en orm!!!" vi springer ut och där står en publik och en aunti med en träpåk. De säger att ormen är giftig och jag hör dem nämna blackmamba. (tror dock inte det var den då jag tror den är större.) Personalen här på POR är jätte rädda för ormar och de mördar brutalt ormen... Nog med djur för idag..

En liten uppdatering. Jag var hos läkaren igår, fick en ny tid hos en specialist i Port Shepstone imorgon, vi får då se vad som sägs om de hittar vad som är fel med mig. Vi ber och håller tummarna! Imorgon är det också en gemenskaps dag, vi, all personal är indelade i lag och ska tävla mot varandra i lätta frågor då barnen tittar på. Jag hoppas jag mår okej och att jag orkar vara med!!

Nu är det snart dags för bibelstudium. Tummen upp för det!! 

Tills vi hörs igen
Love M.  

Helg

Jag är inte frisk för att jobba men jag måste komma ut ur huset! Gårdagen blev en bra dag, åkte till Uvongo beach för att fota lite. Vacker strand med ett vattenfall. Det kommer upp lite bilder när jag kommer iväg till ett internetcafé, då får ni också se mitt bruna hår. På kvällen åkte vi till Shelly center där vi åt och sedan gick på bio. Mysigt. Vi såg "The taken of Pelham 123", bra film!

Idag blir det att stanna inne då jag känner mig sämre igen.. Så fort jag slutar äta antibiotika kommer det tillbaka. Har en tid hos läkaren imorgon igen, då ska min chef följa med. Nu är det dags för att få slut på allt. Dags för dem att ta prover och ta reda på vad som är fel. Att ta prover är inget de gör här, de delar bara ut antibiotika som om de vore alvedon. Jag är inte här för att sitta inne i volontärhuset om dagarna, jag vill jobba med barnen!

Tack mormor för brevet! Alltid uppskattat med post!

Tills vi hörs igen
Love M.

Irritation?

Vi är som många redan vet i nuläget 5 volontärer här i huset, och man blir som en familj. Egentligen är det ganska konstigt att bo så som man gör med de som från början var främlingar. Vi ska vara här en lång period och man blir snabbt som en familj, jag är glad att det fungerar så bra. För vad skulle hända om det inte fungerade? Men svenskar som vi är så tar vi inte upp saker med varandra. Småsaker som gör att irritationen växer och man håller det inom sig, vilket kan bli till väldigt komiska situationer. Igår kom ämnet upp om vem som har vilken hylla i duschen... Vi har varsin hylla men nu det senaste har en del saker flyttats. En rosa tvål ligger varje gång jag hoppar in i duschen på min hylla, efter många gånger växer en irritation och jag flyttar den varje gång till hyllan över. Men nästa gång är den på min hylla igen... Saken är den att det är bara störade de få minuterna man väl står i duschen. När det uppdagades skrattade alla gott, det kan bli så komiskt av att bo som vi gör. Det var den nya Rebeckas rosa tvål och när hon inte fattade att vi hade egna hyllor har den och hennes andra saker flyttats runt.. Ett gott skratt att avsluta kvällen med! 

(har nu kopplat internetsladden till min egna dator. Skönt att kunna använda Å Ä Ö.)

Vänner, tills vi hörs igen
Love M.  

Torsdag

"What on earth are you doing
for heavens sake."

- Kent Hovind

Ta vara pa dagen

Tid kommer, tid passerar, tid gar fort och tid gar langsamt. Det ar sa latt att bara lata tiden ga. Man vill ta vara pa tiden men det ar svart. Den gar liksom bara forbi. Att leva i nuet och verkligen uppskatta dagen ar nagot att strava efter. Att fa ha tankar och fokus pa det man gor har och nu, for det ar det som ar det viktiga. Det ar sa latt att hela tiden ligga steget fore, att hela tiden blicka framat och mot vad som komma skall. 
Nar blir man da lycklig?
Nar jag tar studenten....
Nar jag hittar en pojkvan...
Jag far har utbildat mig...
Nar jag har gift mig...
Nar jag har fatt barn...
  Lever vi sa kommer vi aldrig hitta lugnet i dagen som ar eller i situationen som rader. Jag vet, det ar svart och nagot jag sjalv kampar med. Att fa aka till Afrika och jobba som volontar har alltid varit stort och nagot jag velat gora, nu ar jag har och ibland nar man tanker pa hur fort tiden gar ar man radd att allt gar en forbi. Det ar dock skont att lugnet finns har, det afrikanska lugnet, allt gar langsammare, man ater langsamt, man gar langsamt och nar nagot hander "nu" kan det droja timmar. En stor kontrast till var svenska tillvaro men en nyttig kontrast!
For nar allt kommer omkring, vem vill stressa igenom livet och missa guldkornen i vardagen? 

Tills vi hors igen
Love M.   

Brunt har och ny bibel

Nu var det ett tag sedan jag skrev. For en kort uppdatering sa har jag varit sjuk igen, fjarde gangen med feber och infektion i halsen. Har precis nu idag avslutat min tredje kur av antibiotika, en stark kur som gjort att min mage reagerat. Jag har inte kunnat ata pa ungefar en vecka och kan fortfarande inte ata, just nu ar det toasts som galler. Fatt ersattningsdrycker som innehaller alla vitaminer och mineraler, aven fatt halsokosttabletter som Omgea3 plus andra som gor att kroppen ska ta upp alla naringsamnen. Jag har fatt tillbaka lite energi, men utan mat kan jag inte jobba. Uppskattar alla goa manniskor som hjalper mig har nere.

For att komma ut ur huset dar jag nu befunnit mig i over en vecka bestamde vi oss for att aka till frisoren i Shelly center. Haret kanns nu frascht! Kopte ocksa med oss harfarg hem, det blev brunt vilket inte alls var meningen! Tack och lov sa var det toning vilket innebar att det kommer blekas mer och mer for varje tvatt. Kanske kommer en bild nagon dag.. 
  For att muntra upp mig sjalv fick jag order av mamma och pappa at aka och kopa en troja, istallet blev det en engelsk bibel, jatte fin med roa och bruna parmar.

Idag hade ocksa Rebecka sitt hejda, hon grat och jag sa da till Olwethu att ge henne en kram, hans svar blev "AYBO, no." (Aybo kan ma i princip anvanda nar som helst men betyder ungefar, oj, ops, nej, osv.)

Tills vi hors igen
Love M.  

Dagens djur?

Dags att starta zoo i volontarhuset?
Vart kommer alla djur ifran?
Rator, groda, gekoodla, apa, kackerlackor, mus och dagens djur ar, KRABBA!
Det maste vara ett skamt, hur kommer en krabba in i varat hus?
Vad blir det for djur imorgon kan man fraga sig?

M.

Sedar, lite djungelvral.

Febern har slappt, snuvan lattat och halsen ar battre men trottheten och magontet gor mig pamind om att kroppen inte ar okej annu. Det ar starka mediciner jag ater och det kanns i hela kroppen for hjalp vad trott jag ar. Det ar tungt att ta sig upp ur sangen, och att ga ner for trappan tar verkligen emot. Till sist nar jag kommit ner for att fa i mig lite frukost sa kommer de andra volontarerna in med post. Om nagon far post gladjer det alla och det ska oppnas med en gang. Idag var det dar stora gula paketet till mig! Jag ser handstilen och tanker "ah, paket fran Ebba, vilken lycka!" jag oppnar och da finner jag en stor pase djungelvral!! Lyckodag! Tur att man har vanner som vet vad man gillar och pa eget initiativ skickar det till andra sidan jorden. Plotsligt blev jag piggare, jag inser att min mage inte skulle klara godis i nulaget, men hur ofta dimper det ner svenskt djungelvral i brevinkastet? Det blir nog att smaka lite sedan! Ett langt brev foljde med som jag nu ska ta mig lang tid att lasa!

Tills vi hors igen
Love M.    

Adress

Maja Fast
P.O Box 22910
Gayridge
Margate 4275
Kwa-zulu Natal

For er som vill kommentera har pa bloggen och inte vet hur man gor, klicka pa "kommentarer", finns under varje inlagg. Alltid kul att se vilka som laser bloggen och vad ni har att saga!

Tills vi hors igen
Love M.

Inte alltid en dans pa rosor.

Visst ar barnen fantstiska, visst ar manniskorna goa och visst ar det ett vackert land...

Men att aka som volontar till Afrika ar inte alltid en dans pa rosor. Da gar tankar, varfor akte jag hit fran borjan? Att forsoka vanda negativt till positivt, vilket inte alla ganger ar det lattaste. Jag har blivit sjuk igen med hog feber, fjarde omgangen sen jag kom hit. Att vara mycket sjuk tar pa kroppens energi, man blir trott, lite nere och motivationen kanns langt borta. Samtidigt finns inga tankar pa att bryta upp och aka hem, att ga igenom tuffa perioder gor en starkare. Visst ar det normalt att vara sjuk i ett nytt land med nytt klimat, men att fa feber varannan vecka haller inte i langden. Kanske blir det annu en tur till lakaren. Visst kommer tuffa perioder som min mamma pratat mycket om innan jag akte men visst ar det da tur att det finns fina manniskor runt omkring. Vi ar ju som sagt en familj har i huset nu vilket innebar att vi hjalper varandra. Visst saknar man alla hemma lite mer, och vissa stunder vill man bara ha familjen har. Men att veta att man har den storste pa sin sida, som aldrig lamnar mig gor allting lattare. "God does not call the qualified but qualifies the called." 

Tills vi hors igen
Love M.



    

Svensk kvall i volontarhuset

Fredag, en kall fredag med mycket regn. Planerna for dagen var stranden med barnen men pga vadret blev det andra aktiviteter. Kvallen skulle bli en mysig kvall. Bjod hit Lana for en svensk kvall. Lana ar en tjej har fran SA hon hon ar jatte duktig pa svenska, hon har hangt  med volontarer ett tag och i december ska hon till Sverige. Vi tanke att vi maste forbreda henne lite. Det blev kladdkaka, mycket prat och mamma mia. Blev en riktigt mysig kvall.

Idag lyser den efterlangtade solen igen. Antligen lite varme! jag tog mitt pick och pack och akte ner till stranden. Dock sjalv da Kristin gjort en operation tva dagar sedan. (allt har gatt bra men hon behover vila och far inte gora storre grejer eller jobba med barnen fore ons.) Skont att fa nagra timmar i solen! Ikvall blir det att hita pa nagot, vad far vi ses sen!

Allt gott!
Love M.

Rom 12:9

"Er karlek ska vara uppriktig.
Avsky det onda, hall fast vid det goda."

- Rom 12:9

Jag ar i chock....

Jag ar i chock! Mitt hjarta bultar! Och jag ar ensam har i huset!
Lat mig forklara. Jag ar ensam hemma, jag sitter i min sang lyssnar pa musik och skriver dagbok nar jag hor nagot rassla till. Kollar mot mina garderober som star oppna. Da ser jag, RATTA!!! Den varpa jag staller mig pa sangen och skriker, rattan blir saklart livradd och springer ut ur vart rum och upp for trappan! Vi hade de pa kann, att en ratta skulle bo i var garderob for vi har hort konstigt ljud, men jag hade inte vantat mig att se den! Laskigt! Dagens hemska upplevelse, jag vill inte sova ensam i mitt rum inatt. Man kanske ska vanda det till nagot positivt? Jag har fatt ett husdjur! Han ar blyg och respekterar nar jag vill vara ifred. Den kanske borde fa ett namn? 
Nej usch, rattan ar inget annat an acklig!! 

Tills vi hors igen
Love M.  
RSS 2.0