Let's not freeze anymore.

Solen håller mig varm på dagen,
men vad håller mig varm på natten?
Sant, Ry är inte långt borta, och hans stora varma filt är min bästa vän. 
Men snart är hans lov slut och då tar han sin filt och åker tillbaka till skolan.
Nu har jag köpt en 'heater' (fläkt som sprutar varm luft)
en stor mysig filt och ett par tofflor.
Det är slut med frysandet, jag vill vara varm!

Afrika, har ni någon gång funderat på 'central heating'?
Och att skippa kalla sten golv?

M.

Winter

Kallt kallt kallt.
Denna kyla har gett mig en rejäl förskylning!!!
Det är vinter, nätterna är kalla.
Jag måste köpa mig en 'heater'.
Igår satt jag, Ry, Amanda och Pearl i deras lägenhet, ihoptrycka i en soffa under en filt.
Jag hade på mig min fina rosa fleece och där satt vi och drack te.
Idag är solen framme och ute är det behagligt, men inomhus är det kallt och jag sitter återigen med min fleece.
Well, welcome winter.

M.

The click song.

I can do it!!!
Jag har nått ett av mina mål, jag kan nu strycka detta på min 'att göra lista'.
Jag är stolt!! (och det är Ryan också!) Jag var pessimistisk om hela grejen att lära mig Zulu,
men jag kan nu göra klickljuden rätt och jag kan sjunga klicksången!
Jag ser ljuset, kanske börjar det lossna?

Jag lär er där hemma när jag kommer hem!! 
Öva på era klickljud!

M.  

Let's be different.

Vad innebär det att vara annorlunda? Vi ser det ofta som något negativt när det egentligen är tvärtom. Att vara annorlunda är något positivt, att våga visa vem man är, att våga visa vad man tänker och tycker. Det är inte alltid lätt, men i slutändan det enda som gör att man kan känna sig som sig själv. Att våga stå emot saker som inte är bra, inte hälsosamma eller saker som förstör.
Ryan and I have decided to be different, we've decided to do what we believe in, we wanna affect people by trying to live our lives different. We are going to stand strong, we do this together and we're doing it with Jesus.
So friends, let's be different!

M.

Romantik på stranden

Vi gjorde ett försök,
ett försök till romantik.
Vi misslyckas alltid.
Kyla, vind, jordgubbsfläck på favorit tröja.
Men, vi hade en fin stund!

M.








B E A U T I F U L DAY!

Vilken fantastisk dag vi hade igår! Hösten är här och det har varit kallt ett tag, eller kallt, svensk sommar. (Jag tror jag börjar vänja mig vid klimatet när jag tycker det är kallt vid 20 grader.) Igår var solen framme, termometern visade 27grader och vinden höll sig borta. Efter en fin frukost hos Bahlmanns åkte vi till stranden, och oj, jag har aldrig sett så mycket folk på stranden. Havet var varmt och jag fick den där härliga semesterkänslan och ville stanna i vattnet hela dagen. Kvällen bjöd på bio och filmen 'water for elephants', riktigt bra film!

Love
M.



Tjugoen komma fem

Ni där hemma skulle säga en varm dag, men jag säger en kylig dag. Gissar att börjar bli mer som Sydafrikanerna, men samtidigt, när solen är framme ligger jag vid poolen och de tycker det är kallt. Visst är det tights och tröja väder, ganska behagligt. J


ag väntar på Ryan som snart är påväg hem. Ser fram emot en ledig påsk-helg!!


M

Tuesday that feels like a wednesday

Jag kan, jag är bättre än jag tror.
Jag ska börja tro på mig själv,
tro att jag kan, för jag är älskad och duger som jag är.

Här sitter jag, och pluggar engelska på universitet och det går bra.
(för det mesta!) Gud använder våra svagheter, jag trodde aldrig jag skulle bo i ett land där engelska pratas och att jag nu är ganska bekväm med att prata engelska dagarna i ändå.
God has humor, just saying.


M.




Picture from yesterday.
Me and Danielle.

Waiting makes you tired.

Igår spenderade vi, jag och Ry sju timmar på Port Shepstone hospital, det började med mycket mycket folk. PSH är ett statligt sjukhus, det är gratis men allt tar sådan extrem tid, för mig är all oorganiserat och jag vet inte vad som händer näst. Först ut är att vänta på Ryans fil vilket tog drygt en timme, men en övertrött timme med mycket skratt. Det var i princip vi och alla svarta, och jag är glad att Ry pratar zulu, vilket underlättar och vilket gör att han får allas uppmärksamhet! Det blev en lång väntan, sju timmar, men vi fick träffa docktorn, tydligen en av de bästa, men han visste inte säkert vad som var fel, så nu är vi skickade till MRI röntgen i Durban och efter det får vi se vad som händer. Äntligen är det uppe och saker händer, även om det tar tid. 

Efter det hade vi en trevligt 'supper' hos fam. Bahlmann men intressant samtal. Samtal som gör att jag fick gåshud, läskigt men som ger kunskap. Jag behöver inte vara rädd, för jag vet att jag tillhör Gud. Tack Gud.
Efter en lång dag med mycket väntan stupade vi i säng. Idag är en ny dag, solen lyser och vinden blåser. Jag har haft en fin morgon med träning, frukost, städning, nu blir det att duscha och sedan börja plugga! 

Ha en fin dag i vårsolen där hemma.
M.  

 

.


Your love makes me sing.

HALLELUJAH.

Kulturkrock med stort K.

Visst har jag vant mig vid mycket när jag nu tillfälligt bor i Afrika. Jag har spenderat samanlagt mer än ett år här och mycket känns som en vardag, och här har jag ett liv. Men det är konstigt att jag fortfarande stöter på saker som gör mig förvirrad, saker som jag inte riktigt kan relatera till. Igår var en sådan händelse, det kändes inte greppbart och jag visste inte hur jag skulle hantera det. Visst kan jag vänja mig och leva ett liv enligt denna kultur, men i botten är jag och kommer alltid vara svensk, den kultur jag vuxit upp i är något annorlund något bra. En känsla av att inte passa in, en känsla av att inte kunna relatera och känna att man är annorlunda, men annorlunda på ett bra sätt. De saker jag inte kunde relatera till är inte saker jag vill kunna relatera till, utan saker jag är glad att jag inte fått uppleva..

Fick en kommentar av en vän för någon dag sedan om att mitt och Ryans förhållande är som en film. Jag håller med, det är underbart, han är så fin och jag är lycklig. Men det är inte alltid lätt att ha en förhållande över kulturgränserna och över språkgränser. Men vem säger att den lätta vägen är den rätta vägen? Jag tror på oss, vi har kämpat igenom mycket och ingenting har förändrats, visst jag må vara annorlunda, men det är ett bra annorlunda och jag har saker att tillföra som för dem är svårt att relatera till. Med Gud som fokus kan vi klara detta. He will make a way.

M.

Svimma, spy och söta naglar.

Jag sitter och får mina naglar fixade (jag har blivit sådär piff, men denna gång bara mina egna naglar och lila ska de va!), jag känner hur jag börjar må illa, allt i rummet blir diffust, frågar om jag kan få vatten, säger också att jag håller på att svimma.. Sen blev allt svart, jag vaknar av att jag måste spy.. DRAMA? Ja. 'We didn't learn this at beauty school'. Jag är svettig, skakig och min klänning är blöt av vatten och dreggel. ååh. Likblek i ansiktet börjar jag må bättre, lite ingefärar, godis och vatten. Naglarna klarade sig och vi fortsatte till de var klara.
Jag frågar mig, vart kom detta ifrån? Matförgiftning? Men det svimmar man väl inte av?
Tog mig hem i bilen och väntade på Ry. Fick lite medicin från Michele, hem och äta svensk godis, dricka svensk te och titta på 'Black Swan' sedan ta en sömntablett och en god natts sömn.

Jag känner mig konstig, känner mig inte sjuk, fast samtidigt har jag huvudvärk, fortfarande trött och lite skakig. Tar en lugn dag, sitter fortfarande i sängen i min pyjamas och har en vilo dag. Ryan jobbar och jag vill bara att klockan ska bli fyra för då kommer han hem!

M.  

Surprise and post from home.

Vilken glad vecka det är denna veckan!
Så mycket bra som händer och jag är glad!

Igår fick jag ett samtal från Ryan, 'just wanted to call and say I love you'
(åååh, precis som i Stevie Wonders sång, nämnde det och då började Ry sjunga.)
Några minuter senare kommer han in i kyrkan där jag befann mig igår kväll,
chock och lycka på samma gång. 'Vad gör han här? Han sa ju nyss att han satt på skolan och pluggade!' SURPRISE! Så säger han, 'öppna din bibel' och där hittar jag min favorit choklad. Är han inte bara den bästa pojkvännen? Nu är han hemma två och en halv vecka för lov, visst kommer han jobba, men jag frå träffa honom varje dag! 

Idag hämtade vi posten, (händer inte ofta, men ibland.) men där väntade ett brev på mig och även ett paket som vi fick hämta på posten!
Innehåll: Present + Candy
(Tack Gud för svensk godis!!!) Alla fick sig en bit och var glada, men det mesta sparar jag! I paketet låg även mycket te vilket uppskattas och en jätte söt klänning/top! Tack fina nu, ni gjorde min dag!!!

Nu tittar solen fram och jag tror det är dags att hänga tvätten och sedan ta på mig bikinin och gå ut i solen.
Ha en fin och välsignad dag!
M.

Onsdag

Love grows by giving.

The love we give away is the lonly love we keep.
 
The only way to retain love is to give it away.

- Elbert Hubbard


Idag började morgonen med en frukost-skype-dejt med Ebba, men det var bara jag som åt frukost, Ebba hade fuskat. Så härligt att prata med dig igen!! Men nu sitter jag här igen med mina studier, som måste göras, och det måste göras innan imorgon kväll, så dags att stänga ner facebook, avsluta det här skrivandet och återgå till det riktiga skrivandet? Men jag tillåter mig många pauser, det kanske tar extra lång tid, men vadå!
Annars är jag GLAD, jag gillar att få tillbaka pengar på skatten, och detta gång en rejäl summa, lycka. Tack Gud för bönesvar där. Nu sitter jag här och drömmer, om allt jag vill göra..

M.  

 

L O V E



Det var det där med självdiciplin.

Det var det där med självdiciplin, vissa dagar går det bättre än andra.
För mig funkar det att plugga i pyjamas, och jag vet att klockan är fem.
Visst gör jag annat emellan, men då får det ta hela dagen, för har jag inget annat planerat gör det inte mig något att det tar hela dagen. Ibland gör jag allting annat, pratar med vänner hemma, skypar, äter, söker utbildningar!
Nu ska jag 'get dressed' för att åka och handla lite mat, för det börjar bli tomt här hemma!

Sen, tillbaka till studierna.
M.

Ormar i buskarna

Jag säger bara Afrika.. Stället där internet tar slut och stället där man hittar ormar i buskarna. Men visst är det en härlig plats, där solen alltid lyser (nästan alltid.) 

Jag har haft en slapp dag vid poolen, tummen upp för att solen är tillbaka och med den också värmen, dock var polen kall efter allt regn, svalkande vill jag lova! Har också fått köpt mig ett lila fodral till min fina iPhone, gilla starkt! Det var en dag då Ryan hittade en orm och ropar på mig, jag blir exhalterad och vill ta ett kort, den lever och jag tar i den. Yaaay. Hade ni frågat mig hade jag dödat den utan tvekan, det spelar ingen roll om den är 'harmless' det är en ORM! Ryan höll inte med utan gick till några andra buskar för att släppa den.. Jag lovar, om jag springer på den ormen så kommer mitt hjärta stanna!

Det var dagens lilla uppdatering vänner. 
Jag saknar er där hemma!
M.   

Happy friday



Fancy nails

Spa-dag

Vilken mysig dag! En spa-dag som spenderades med Hannah, Ryans lillasyster.
Vi hade laddat med:
ansiktsmask
hårinpackning (choklad! luktade choklad, vågade dock aldrig smaka!) 
fotbad
nagelack
choklad
frukt
paj 
Efter detta åkte vi till Mr-Price för att shoppa underkläder där jag gjorde ett kap. Åh vad jag gillar 'priced to go' på Mr.Price!!! :) Det har regnat och blåst, vi har suttit inne med var sin kopp te och bara myst.
Fin dag. Ikväll ska jag ha en mys/nagel/supper/film kväll med Danielle, Ryans stora syster. (Jag gör så gott jag kan för att komma in i familjen, och det går bra, tro mig!)

M.

Höst

Alla ni där hemma pratar om våren, så då får jag kontra med höst.
För visst är det sant, hösten är här, här på andra sidan jorden där årstiderna är motsatta.
Det är kyliga nätter, och jag fryser! Det har regnet en hel del vilket gör det kallare, dags att fixa innetofflor och en extra fleecefilt tror jag. De säger att det ska bli varmare igen, så kanske bara en liten dipp.
Men Fam. Lindh, var inte oroliga, när solen är framme är det härliga dagar!

M.

Ett bonus-dygn

Det är alltid jobbigt att säga hejdå, varje måndag morgon blir alltid lite ledsen. Denna gång var det söndagens tur att bli ledsam för Ry åkte tillbaka till skolan i söndags. Igår ringer han och säger -hade jag haft pengar till bensin hade jag kommit hem nu, för jag är ledig imorgon. Vi lägger på men efter ett tag inser jag, men hallå, visst jag är inte rik men såklart jag betalar hans bensin för att komma hem! SKrev ett snabbt sms, 'KOM HEM, JAG BETALAR'. Två timmar senare var han hemma. Hade en fin kväll och en änuu bättre morgonen, vilken lyx att få stanna i sängen till klockan 12 med Ry och titta på Grey's Anatomy. Lyx. Försökte mig på att göra korv stroganoff till lunch, en Sydafrikansk sådan, för den var inte i närheten så god som svensk, eller ska jag säga pappas? Men pappa, jag gjorde mitt bästa, det smakade inte som korv stroganoff men ätbart var det och Ry gillade det. Nu blev tisdagen lite ledsam då Ry åter igen åkt till skolan, jag längtar redan tills fredag!

Ikväll blir det bio mys, det är tisdag vilket innebär halva priset!!! (R17) Woop wooop.
Enjoy your evening friends.
M.

Memorible moments

Minnesvärda stunder vi delar med andra människor och med Gud gör mitt hjärta varmt. Att få dela, att få öppna sitt hjärta, att få göra det tillsammans. Att få höra en annan människas historia om under och om en vandring med Gud och att också få be tillsammans med honom. Det betyder mycket för honom, men inte alls mindre  för mig. En minnesvärd godnattstund tillsammans med Ryan och hans 'oupa' (farfar) som flyttat hem till Fam. Bahlmann från East London. Han är gammal och sjuk, alzheimers och parkinson. Jag var rörd och jag kunde inte hjälpa att tårarna rann, att få dela en sådan stund är en välsignelse i sig själv. Ibland förundras jag över hur mycket känslor som kan kännas på en och samma gång, jag känner för minsta lilla och för andra människor. Jag  är tacksam att jag kan känna och att jag kan gråta. Jag är tacksam att Gud har gett mig gåvan att älska, att älska människor jag har nära men även människor som inte står mig nära. För även om det var första gången jag träffade 'oupa' igår så känner jag mycket kärlek till denna man.
Vi avslutade med att läsa Psalm 23 som är en av mina absoluta favoriter, här får ni den!

The Lord is my shepherd;
I have all that I need.
He lets me rest in green meadows;
he leads me beside peaceful streams.
He renews my strength.
He guides me along right paths,
bringing honor to his name.
Even when I walk
through the darkest valley,
I will not be afraid,
for you are close beside me.
Your rod and your staff
protect and comfort me.
You prepare a feast for me
in the presence of my enemies.
You honor me by anointing my head with oil.
My cup overflows with blessings.
Surely your goodness and unfailing love will pursue me
all the days of my life,
and I will live in the house of the Lord
forever.

M.

'Umlungu' goes african

Jag vill umgås med Ry så mycket jag bara kan, det resluterade i att jag gick upp kl. 05.30 på lördag morgon för att åka med honom och jobba. Mot Kokstad, en två timmars bilresa som gick jätte fort, det går fort när man har roligt!! Jag gillar att åka med och jobba, se mer av Afrika, vara runt de svarta och mest av tiden vara en av de få vita. Jag hjälpte till med att sälja kläder, förstå när folk pratade till mig på Zulu och fick några nya vänner. Lägger upp lite härliga bilder så ni får se!!

Träffade ett orginal, en man från Nigeria, en man som bara var ute efter märkeskläder, det var enbart märket han ville ha. Men visst gjorde han kap, fina märkes tröjor för R5 st. Hans kommentar 'I will die in a shirt like this.'

M.



Här köper man maten färsk och tar hem den i kartong!




söööta lilla kille!







Även jag hittade några fina toppar för R5. Vilket kap!! :)



'Umlungu' goes african
(The whitie goes african)

Smart idé!

När jag inte förstod den engelska grammatiken,
insåg jag att jag kan använda den tunga boken till något annat.
Vadå?
Joo, att döda stora kryp!
Och se, det funkar alldeles perfekt.
Jag visste att jag skulle få hjälp av boken på ett eller annat sätt.

M.
RSS 2.0