Njut av kylan.

Jag kan absolut inte hantera extrem varme, det ar ett som ar sakert. Idag har jag namligen upplevt vad jag tror ar min varmaste dag i Afrika. Vilken varme, och ingen varme dar man njuter av solen, snarare gommer sig for solen. Det var ingen idé att ens forsoka med att inte bli svettg, det liksom rann overallt. Dagen har spenderats i Bizana, en liten by, eller snarare liten stad som ligger 1,5h bort. Jag gillar att aka ut och se det riktiga Afrika, det Afrika som inte alltid gor en glad, ett Afrika dar manga lever ett tufft liv och dar manga ar sjuka. Man moter manniskor som ler mot en och som samtidigt ar sa sjuka i aids att de maste sitta i rullstol. Hur moter man de manniskor? Hur visar man manniskor att man bryr sig utan att prata med dem? Jag tror pa leenden och att ett leende pa nagot satt kan gora nagon annan manniska glad. 
 Jag, en viting, som jag idag har kallts, ensam sadan da ryan tydligen ar svart. Jo, han ar vit, men bara pa utsidan for pa insidan ar han svart. Jag ovar pa min zulu och folk ler och skrattar till nar jag sager siyabonga, vilket betyder tack. Att vara bland zulu folket gor att jag sa smatt kommer ihag den zulu jag larde mgi senast jag var i Afrika. Favoriten kommer alltid att vara, hayibo! (vilket kan betyda lite allt mojligt. finns inget bra ord!) 
 Nar vi gick in i bilen for att aka hem var det en extrem hetta som slog emot oss, vi korde ivag for att vinden skulle borja flakta, men icke, den gav inte flakt. Vi kor fortare och vi sticker ut handerna och varmen som moter oss ar som i en bastu. Bara galet. Kanslan ar att sitta i en ugn och vi sticker ut armarna till en bastu. Vinden som kommer ar torr och varm varm varm. Jag kan inte beskriva kanslan med ord! Vi drommer oss bort till poolen som vantar nar vi kommer hem och vi sager bada tva att vi ska hoppa i med kladerna, vi ar ju anda redan blota av svett. Nar vi efter kanske 40min ser havet moter vi en annan vind, och tack Gud, den ar en lite kyligare vind. Nu hjalper det plotsligt att ha oppet fonster for vinden flaktar lite aven om den fortfarande ar varm, det ar ju Afrika. Vi stannar vi en besinmack, koper kallt vatten och njuter. Nar vi kommer hem sa byter vi faktiskt om till bikini men sedan springer vi till poolen och den kanslan var det basta idag!!

Nu kanner jag mig lite avsvalkad och med rena klader lite frachare an tidigare idag. Nu ska vi, jag och ryan aka for att handla, vi ska namligen laga supper till Ross, Anna och barnen. Blir en lugn kvall ikvall efter en tidig morgon imorse.

Ta hand om er vanner och jag sager er, njut av kylan hemma, det ar min enda anledning att langta till sverige just nu. Kylan och kommande vinter!!
Ni alla betyder mycket for mig!!!
Love M.

Lite solsting?

Jag kanner mig snurrig och huvudet varker. Jag ar inte van den starka solen!
Spenderat dagen i Durban, pa Ushaka marine world, waterworld, aquarium, delfinshow m.m. Akte med Ryans lilla syster, lillebror, och lillasysters kompis. Man kan val latt konstatera att vi inte var ensamma, det var nagon form av extra pris idag och inte nog med det, det ar ocksa skol lov. Gosh. Jag blir latt stressad av att knappt kunna rora mig, och mycket av tiden gick at till att sta i koer. Men, det viktigaste ar att barnen hade kul, vilket de hade! Men mycket sol och inte tillrackligt med mat gor mig matt, sa, dags for sangen.
Imorgon blir det att folja med Ryan till jobb, salja klader.

Ta hand om er.
Love M.

Back in Africa.

Vi kommer till kyrkan, jag ser mina barn, jag sager at ryan att stanna bilen sa jag kan hoppa ur, jag hoppar ur och borjar ga mot barnen. En av de aldre killarna ser mig och springer mot mig med oppna armar, den basta kramen jag nagonsin fatt? Jag tror det. De andra barnen ser och kommer ocksa fram, vissa ar blyga och vissa bara ler. Vissa kanner igen mig men kommer inte ihag mitt namn, men de flesta vet precis vem jag ar. Nagon fragar "kommer du ihag mitt namn?" nar jag sager hennes namn far jag det storsta leendet som svar. Hur skulle jag kunna glomma barnens namn? Nagra nya barn ar dar men de ar lika glada att se mig som de barn jag redan kanner. Jag alskar dem! Manga kramar och en del forvirring, de undrade vad jag gor i Afrika och en tjej tyckte det var sjalvklart att jag skulle ga med dem och nu aterigen bo i volontarhuset. Jag har nu snart traffat alla barn, dock inte barnen i nursery tva, dar nagra av mina favoriter fortfarande ar kvar. Det var fantastiskt att folja barnen under en langre tid pa plats men det ar ocksa kul att efter ha varit borta en langre tid se barnen och mota en stor forandring, for speciellt bebisarna, kanner knappt gen dem, de ar sa stora. Nagra av dem gar, andra har vaxt till sig och tillhor nu mera ligan av maffian, de som styr nurseryt. De ar sa harliga barnen, far en alltid att skratta. Men det var ocksa skont att fa traffa dem och kanna att jag inte vill tillbaka till POR, inte pa det sattet som jag var dar senast, volontarlivet pa POR saknar jag inte direkt, men jag alskar barnen och kommer sakna dem lika mycket nar jag aterigen aker hem till sverige.

Livet har ar som det alltid har varit, allt ar sig likt, nastan allting. Har redan besokt Mr. Price dar inkop gjordes, hur kan man motsta skor for 70kr? Harliga dagar, dagarna tar vi som de kommer! Ross och Anna har fatt en vacker dotter, Gabriella. Vi alla tackar Gud for att allt gick bra och for att Gabriella  och Anna mar bra. Det ar harligt att vara mitt i allt som hander och inte se allting fran avstand.

Fick igar ocksa en god "supper" hos mamma Maria och AK, tack for det! Sa harligt att se dem igen. Kanns verkligen som jag aldrigt akt harifran, samtidigt som det har hant en del sen sist, kanske inte fysiska saker men det har hant mycket med mig. Och att fa komma tillbaka till Sverige for att forsoka smalta alla nya perspektiv for att sedan atervanda till afrika och mota allt som var nytt  som nu ar gammalt, aterigen nya perspektiv? Hangde ni med? 

Idag har vi en lugn dag, vilket innebar mycket bohnanza. Ikvall blir det bio, som idag kostar 15kr, halva priset pa tisdagar. Tummen upp for det. Imorgon blir det nog Durban for att besoka Ushaka med Ryans lillasyster och lillebror. Torsdag blir nog att folja med Ryan for att jobba ute i Bizana, och fredag, da ska jag ga pa min forsta rugby match, sharks mot lepards. Nagon maste forklara reglerna innan, for arligt talat forstar jag inte mycket. Passa bollen bakat, hoppa pa varandra och gor en touch down. De kunskaperna kanske racker?

Jag kan inte saga att jag saknar sverige mycket alls, skulle vara vintern, men den har anda inte kommit. An sa langer njuter jag av lite sol, sol som an sa lange bara skadat mig. Jag tror jag underskattar den afrikanska solen, eller jag tror inte, jag vet. Spenderade igar tva timmar i solen vid poolen, tva timmar da solen ar som starkast. Tror vi bada drabbades av lite solsting, det kan konstateras om man tittar pa hur roda vara kroppar ar. Kanske bra att solen inte lyser idag? Jag tror det, men nasta gang, mycket solkram! (och mamma, jag hade faktiskt solkram igar, men tydligen inte tillrackligt!) 

Time to go friends. 
Karlek M.    

Kanns som att komma hem.

Jag ar tillbaka, och vad konstigt det kanns. Kanns som om jag aldrig lamnat allting. Att traffa alla, sa harligt, sa mycket kanslor pa en och samma gang. Vadret ar mulet och sadar lagom varmt, men jag hoppas pa lite sol. Var idag och halsade pa POR, barnhemmet dar jag. Jag var inte dar lange, utan tittade mest forbi, en langre titt blir nagon dag nasta vecka. Men vad glad jag blev av att se barnen, nagra av mina speciella favoriter var kvar. Det gjorde mig SA glad! Kommer se de aldre barnen i kyrkan imorgon.

Ikvall har vi lite mys med alla sydafrikaner, harlig kvall! Bara kvalitétstid! Jag ar sa otroligt glad att jag fatt komma hit och lara kanna alla manniskor. Fantastiskt. Tack Gud. Och det kanns just nu bra med Ryan, tack for det ocksa!!

Jag skriver mer nar jag hinner. Manga att traffa, mycket att gora!!
Ni ar fina!
M.

bya sweden, hello africa.

gbg-sthlm-rom-addis abeba-johannesburg-durban
time to go back to africa. bye sweden hello africa.
landar i afrika imorgon och kommer vara där tre veckor. följ mig på bloggen och hör gärna av er!!!

Ta hand om er!!
M.

Back to Africa

Det är många känslor i omlopp och jag vet knappt längre vilken som är starkast. Fast jo, det vet jag visst, den starkaste känslan just nu är längtan till Afrika, längtan att komma tillbaka till den plats där jag lämnade en del av mitt hjärta. Längtan efter människorna, barnen, landet, naturen, språket, värmen? ( jag längtar ju dock till kyla, men visst ska det bli lite skönt att få sola och bli lite brun!) Jag försöker tänka, försöker fokusera på att få med mig allt, inte för tungt, inte för mycket, bekväma kläder, rätt skor.. gosh. Jag har alltid problem med att jag vill ha med mig för mycket saker, samtidigt vet jag att väskan nog kommer vara lite tyngre på hemvägen. Hur mycket fåt väskan väga? Det måste jag kolla!!! Försöker ladda mp3 med musik som jag kan lyssna på under den långa vägen till afrika, vägen som går över sthlm - rom - addis abeba - johannesburg - durban - bil till margate. Jag ska resa över halva jorden och just nu känns det som om jag aldrig kommer komma fram. 
 
Samtidigt finns en känsla av nervositet, hur kommer det bli att möta allt och alla igen? Om några av barnen är kvar på POR hur kommer det bli att möta dem? Mitt hjärta längtar så efter att träffa alla, framförallt barnen, och jag vet med mig att det kommer bli väldigt känslosamt, för det är sån jag är, känslomänniska. Ibland sämre men oftast bra. Det kommer bli mycket tårar, mest av glädje. Jag hoppas innerligt att denna resa som kommer vara i tre veckor kan ge lite mer frid, att jag ska kunna landa mer i mig själv, i vart jag befinner mig och i Herren. Afrika var och är en stor del av den jag är just nu och det är konstigt att på något sätt ha två liv, två platser i världen där du känner att ditt hjärta är, två platser fullt med människor du älskar. Två platser, på gott och ont. Jag har varit hemma ungefär 5 månader och nu är det äntligen dags, back to Africa.

Dags för lite kvällsmat och sedan dags för sängen. 
Ta hand om er så hörs vi!
M.    

LONDON










































Benen är trötta och fötterna värker.

Benen är trötta, eller egentligen hela kroppen och fötterna värker efter några intensiva dagar i London. En vacker stad med mycket att se och mycket att göra. Vi hade två dagar vilket var lite för lite, men vi fick smaka och se vad london hade att ge. Vi fick se det man ska se, missade dock påven som var i london denna helg, vi hann även med lite shopping. Pappa och Joel åkte hem på söndag eftermiddag pga skola och jobb, men jag och mamma åkte hem imorse. När de lämnat oss gick vi raka vägen mot Primark, en affär där det råder Ullareds hysteri över priser som liknad Gekås. Vad kan man mer säga än att jag älskar denna affär, även om det är tjockt med folk som slåss om varorna, jag kommer alltid ut med en primark påse i ena hande, då ofta den stora storleken. Jag behövde ju faktiskt skor, strumpbyxor, linne, tröja, kofta, strumpor..... kanske inte, men ibland så får ska man skämma bort sig själv lite!!

Nu har jag kommit hem, packat upp för att sätta igång en maskin tvätt och för att sedan packa igen, då i en lite störra väska och mer åt det somriga hållet. På onsdag blir det ju nämligen besök i kära Afrika. Jag flänger och far, och jag gillar't. Har man en gång fått smak på att resa så kan man bara inte få nog!

Ska senare in en sväng till staden. Nu ska jag fixa lite med bilderna från London.
Jag lägger nog upp lite bilder senare.
Ta hand om er vänner.
M.

För första gången

Det känns alltid speciellt att göra något för första gången, speciellt på olika sätt. Idag var dagen då jag för första gången gjorde min röst hör i valet 2010. Efter att ha gjort mitt bästa för att sätta mig in i politiken hade jag bestämt mig, efter olika test och partiledardebatter har jag skaffat mig en egen uppfattning. Vilket känns bra! Det är viktigt att du gör din röst hörd, vem ska styra sverige? höger eller vänster? rödgrön eller blå?

Anledningen till att jag vale att förtidsrösta är att jag på söndag befinner mig utanför Sveriges gränser. Idag, ikväll, om ett par timmar åker nämligen vi, familjen Fast på en härlig weekend till London! En tumme upp för det. Storstadshelg, sevärdigheter, shopping, trötta ben, ska bli härligt. Återkommer på måndag förmiddag igen.

De gula löver ligger längs vägkanten, blåsten har ökat och kylan kryper sig på. Det börjar sakta bli mörkare på kvällarna. Det är nu dags att börja mysa, tänd ljusen och ta fram tekoppen! Alla är välkomna hem för mys här hos mig, när jag i detta land då förstås. De väntas mycket äventyr de närmsta veckorna. Återkommer innan onsdag då jag åker igen, mot varmare breddgrader, Africa here I come! :)

Glöm inte att andas och njut av ljuset och solen när de visar sig!
M.

jag hjärta dig

Reklam

Jag vill passa på att göra lite reklam för mamsen. Det är nämligen så att hon säljer sjalar, direkt importerade från Egypten. Så många fina. Här kommer några smakprov! Blir ni sugen på någon så hör av er!

M.







Gud är god.

Tack Gud för att du har mig i dina händer,
för att du tar mig när jag faller.

Tack
för att du lyssnar när ingen annan hör,
att du svarar såsom ingen annan gör.

Tack
för att du ger mig styrka när jag är svag,
att du ger hopp om ännu en morgondag.

Tack
för att du styr mina steg, 
på den väg du vill att jag ska vandra. 

Amen.
 

soliga måndag.

En ganska okej dag, en vanlig dag på jobbet, en jobb-dag som faktiskt gick relativt snabbt. Sköönt. Efter jobbat kom fina Kajsa och hälsade på mig. Mys. Jag gillar att få lite kvalitétstid, det var behövligt. Vi åt vitlöksbaguetter med olika röror, gott. Tack för dig Kajsa, vi ses snart igen! 
 Blir nog en tidig kväll för mig ikväll då jag är väldigt trött och jobbar imorgon igen. 

Höst och vinter, jag längtar efter er!!
Gula löv ligger längs stigarna och hösten är i luften, men den är inte här riktigt än. Eller man kanske kan säga att den kommer och går, kan inte bestämma sig riktigt. Jag längtar tills de lite lägre temperaturerna, få ha höstkläderna! För att inte tala om vintern sen, jag har nog aldrig längtat efter så såhär mycket!! Efter i pricin ett och ett halvt år av sommar så känns det som om det räcker. Hejdå sommar, hej höst och vinter, ni är välkomna med kyla och snö. 

M.  

Helgen, kort och gott.

Fredagsmys. fia. kvalité. sleepover
tandläkaren. tvätta. laga mat.
inflyttningsfest. härliga vänner. skratt.
komma hem sent. sova. gudtjänst.
fika. promenad. fika med fam lindh.
spela spel. partiledarutfrågning. te.
och nu, godnatt!!

lila converse och svart tröja

Dagens nya är lila converse och en svart spets tröja. Fint ska det va! Fick även köpt en sjal av mami som kom hem från Egypten igår. (Hon har massor av sjalar om någon vill köpa!!)
Idag är det fredag, vilket innebär fredagsmys. Och sedan två dagars ledig tid, tummen upp för det. Det regnar ute och jag gillar't, det är höstigt och mysigt. 

M. 

 





saknad och längtan

Ibland saknar jag dem så mycket att det gör ont. Mina fina barn. Jag har Afrika i mitt hjärta, eller mitt hjärta i Afrika. Om två veckor vid den här tiden är jag återigen på plats. Det var mindre än ett halvår sedan jag kom hem och ska nu ner igen, känns jätte bra! Hoppas att några av barnen är kvar, såklart hoppas jag att de kommit ut till fosterfamiljer, men jag vill så gärna träffa några av dem igen, gärna alla! Vill veta hur de har det, vill höra att alla har det bra! Kära Afrika, snart ses vi igen.

M.

14 dagar

Två veckor, 14 dagar till jag sitter på planet mot Sydafrika. Åh vad jag längtar efter detta härliga land och för att inte tala om alla fina människor och de fantastiska barn! Innan jag är nere väntar dock en lång flygresa, skulle man inte bara kunna komma ner lite snabbare? Tidsmaskin? Nästa vecka, på fredag åker familjen Fast till London. Tummen upp för det!

Jobb jobb jobb. Visst är jag glad att jag har jobb och ett jobb jag trivs med, men vad synd att jag inte riktigt orkar ha ett riktigt liv. Jag är så trött, det räckte inte med en ledig dag, så jag ser fram emot en ledig helg där mycket kul händer. Två dagars jobb kvar. Energin jag har får jag av lite goa träningspass, idag var det extra svettigt. Men jag gillar't.

Soon, time for bed!
Hamba Kahle
M.

ta-hand-om-mig-själv-dag

sovmorgon. pyjamas. dega. gröt.

partiledardebatt. lovsång. bada.

ebba. paneng kyckling. bok.

stan. lisa. te. nya perspektiv. råd. beslut?


Lisa, du är så härlig. Tack för fin dejt. Gillar också starkt att vi fick stanna på cafét en timme efter stängning, vissa människor är bara fina. Tack för gott samtal, bra råd och gott te!   
Det nya är tandborstebön och 'vad har jag gjort bra idag?' (tre saker!)
Imorgon är det jobb igen, hade behövt någon dag till av ledighet och utan måsten. Men jag ser fram emot en ledig helg.

Ta hand om er kära vänner, och glöm inte att andas!
Love M.

måndag

trött. jobb. sushi.
läsa. handla. träna. svett.  
duscha. göra mat.  
makaroner. köttbullar. morötter 
saknad. titta på tv. bok. bibeln.  
sova..

Love M.

nya favoriter

vändning

En solig dag, men samtidigt grå. Kanske inte grå på himlen men grå för mig. En dag utan matlust och tårar, ibland känner man sig jätte ensam trots att man har människor runt omkring. Och ibland känns det som om ingen orkar bry sig. Jag fick besök av två fina vänner, Jonas och Sandra, och plötsligt vände dagen till enbart solig! Vi bakade hallonmuffins, spelade spel och skrattade mycket. Tack fina nu för att ni fick min dag att sluta som positiv!!

Imorgon är det 7:e arbetsdagen i rad, jag är trött! Men jag är ledig på tisdag. Åh vad skönt det ska bli!!
Godnatt kära vänner!
Love M.

photo

four of seven

It's friday evening, but it doesn't feel like friday, cause it's my woorking weekend. My first weekend to work, but it feels ok, gonna be happy when the money comes. This time work seven days in a row, though. Today is the fourth day of seven. My first day off is on thuesday. It's getting dark early nowdays, the time is nine and it's dark outside, autumn is here, but I like it. The sun has been shining the last few days but it is cooler. 
 14 days until LONDON and 19 days until SA. Alot of things is happening this autumn, some things before London and alot of things after SA. Things to look forward to. I also look forward to have "fika" in my new flat, you all are very welcome!! 

Time to read a good book and soon go to bed.
Love M.  

Bortskämd.

Jag blir bortskämd här på taborvägen. Inte nog med att jag får bo i en jätte mysig lägenhet där hyran är något vi inte pratar om, så kommer de upp med en korg med godsaker, plommon, morötter, hemagjord musli och några växter på det. Jag är otroligt tacksam fam. lindh! Tack! Jag behöver tas om hand, efter ett år i afrika behöver jag bli lite bortskämd.

Jag är skakis i mina armar, men det är jag glad för, det innebär nämligen att jag gick fullt in för träningen. Ett styrke pass på gymet, jag kommer sova gott inatt. Frågan är hur kroppen känns imorgon? Hoppas jag inte blir mer förskyld, var lite ett test. jag vill bli av mest hosta oc hhalsont så jag kan träna på riktigt.

Ett problem jag upptäckt nu när jag bor själv, eller jag har egentligen alltid vetat om det men inte tidigare sett konsekvenserna. Jag använder för mycket toapapper, trots att jag inte behöver rullar jag ut mer och mer. pappret bara försvinner. Mitt nya mål, använda mindre, spara pengar!!! 

Love M.  

jag gillar inte mygg.

Tog en liten kort cykeltur med min lilla ixus kamera, men vad den är bra att ha! Myggen är överallt och gör mig galen, blev med andra ord en kort tur. Nu håller jag mig inomhus!













huvudstaden

Turist, javisst!



stockholm, jobb och nytt boende.

Det är mycket nu! Hade en jätte fin helg i hufvudstaden, jag bara älskar Stockholm! Spendera tiden med alla fina afrika vänner. Så härligt att träffa Jonas & Charlotte igen, vilka guldkorn, tack för att jag fick komma på inflyttningsfesten! Annars jobbar jag varje dag, idag var det dag två av sju, alltså de närmsta fem dagarna jobbar jag.

Den största nyheten är väl att jag flyttat. Snabba beslut var det här, vilket jag i för sig gillar! Men håller mig på min kära ö det gör jag. Bor numera på Taborvägen, i en lägenhet på övervåningen hos fam. Lindh, moster med familj. En tvåa med toalett och egen ingång. Perfekt för mig, och jag har nära hem ifall jag får hemlängtan. Första natten ensam gick ganska bra, dock vaknade jag av solen, vilket i för sig är ganska skönt, men lite väl tidigt. Nu har jag hämtat min ögonbindel så kan numera sova längre! Kanske får för mig att lägga upp lite bilder någon dag! Ni alla är välkomna och hälsa på, en välkomst fika kanske?

Love M.
RSS 2.0