Pa benen och internet fungerar

"Det ar inte problemet som ar problemet.
Det ar din attityd till problemet som ar problemet."

Som sagt, internet fungerar lite nar det vill och har nu inte fungerat sedan i torsdags. Inte mycket har hant sedan sist da jag mest vilat for att komma pa benen igen. Det har varit en omtumlande vecka, minst sagt. Mycket somn, mycket hemlangtan, mycket tankar har hunnits tankas och manga bocker har hunnits lasas. Nu nar jag mar battre igen vill jag inte alls aka hem, jag vill borja jobba igen och slippa sitta inne i vart hus dagarna i anda!

Idag har vi en ledig dag. Nu snart bar det av till en lokal frisor for att bli lite mer av en afrikans lady, vi ar nagra stycken som ska gora flator i vart har. Det ar jatte billigt sa verkligen vart ett forsok. Senare ikvall ska vi ut och ata, detta fora att Anne Mieke imorgon aker tillbaka till Holland.

Igar kvall var vi pa ett ungdomsmote i en kyrka inte langt harifran, sa harligt. Folk ar sa oppna och folk ar verkligen tacksamma for att vi kommer anda fran Sverige for att jobba med barn sm behover hjalp. Det ar ocksa skont att veta att det ar sa manga som ber for oss har nere, och aven dar hemma. Det behovs verkligen!! I ett sant lage kanner man sig uppskattad och att det man gor ar meningsfullt.
 
Sqourf, varan ratta ar nu dod. (forhoppningsvis utomhus) Men nar ett husdjur forsvinner far vi snabbt ett nytt. Vi tror att det bor djur i taket och da ar det formodligen dussise (vet inte hur det stavas), sota djur som ser ut som stora stora marsvin. Det klattrar i trad och ater blad. Problemet ar att det tar sig in i taket och forstor huset. Men alltid vill man inte veta vad som finns inuti huset, da hade jag formodligen inte klarat att bo har!!

Hoppas ni mar bra hemma i Sverige. har gar vi och vantar pa varmare tider. Varen ar har med sitt regn och sin blast.
Tills vi hors igen
Love M.

Att vara sjukt pa andra sidan jorden.

Det ar jobbigt att vara sjuk men det ar sa mycket jobbigare pa andra sidan jorden. Jag tackar for skype och for att det ar gratis. Vad hade jag annars gjort utan mammas trostande ord? Jag har akt pa en rejal influensa med allt vad det innebar. Fick aka till doktorn igar och fick tre olika mediciner, penicillin och nagot for min infektion i halsen som jag hade och nagon kram for jag har ocksa en hudinfektion med utslag i nacke och ansikte. Jag vet att detta halvar som ligger framfor kommer innebara provningar (har dock redan varit har en manad!) men som man sager sa kommer man starkare ur jobbiga stunder och jag vet att de stammer. Ni far garna be extra for mig, att jag snart ska bli frisk och snart ska kunna jobba igen. Jag vill inte gora er allt for oroliga men samtidigt ar inte livet som volontar alltid pa topp. Och nar man jobbar med barn blir man smittad med det mesta!

Nagot som jag tankt gora lange ar att ge er adressen hit ifall nagon far for sig att skicka brev eller liknande vilket ar varmt valkommet! Da skickar ni det hit:

Maja Fast
P.O Box 22910
Gayridge
Margate 4275
Kwa-Zulu Natal
South Africa

Tills Vi hors igen
Love M.

Outreach and beautiful places

I en kyrka har i narheten gor de outreaches varje lordag och igar fick vi mojlighet att folja med. Vi akte forst till en lokal klinik har i Margate dar de skulle testa barn och ungdomar for HIV. De hade ocksa nagon form av samtal med barnen sa att en oppen diskussion ska komma om hur det ar att leva med HIV/AIDS. Vi hade med oss chips och dricka till barnen och kyckling och bonor som de fick ta med till sina foraldrar. Det var forsta gangen kliniken ordnade denna form av besok sa det var tyvarr inte sa manga barn dar vilket gjorde att vi hade mycket kyckling kvar. Vi akte da till ett omrade nara dar vi bor faktiskt bara 2 km bort, ett omrade dar det bor omkring 7.000 manniskor och alla lever i mycket mycket enkla platskjul. Det ar sa konstigt att allt finns sa tatt inpa trots att Margate ar en lite finare turistort sa finns bara nagra km bort tusentalsmanniskor som knappt har mat for dagen. Till att borja med kom mammorna med sina barn, vi hade chips och dricka till barnen och kycklig till mammorna. I de har omradena kan de ingen engelska och det ar svart att kommunicera, men de vi akte med kunde prata Zulu och en kille var ocksa svart. De kom mer och mer folk da det spred sig att vi kom med gratis mat och senare kom mannen. Jag blev uppriktigt radd for mannen da de kom fulla och luktade ol. En del av dem var hotfulla och de ville bara ha mer. Vanligtvis ger de inte mat till mannen da de gar direkt och saljer det for att fa pengar till alkohol, de gav dem dock var sitt packer med fryst kycklig da det itne skulle uppsta brak. Det ar uppenbart att det ar kvinnorna tar han om familjerna. Det ar sa hemskt och sorgligt hur mycket alkohol forstor och speciellt i dessa omraden dar det verkar som om att det ar enda utvagen. Man inser ocksa hur mycket det faktiskt forstor hemma i vara lander men att dar ar det inte lika oppet. Jag blir bara mer och mer saker pa att inte dricka alkohol da vi maste vara bra fordebilder for de som faktiskt har problem. Och att man kan umgas och ha kul utan att allt ska kretsa kring alkohol. Det var en nyttig upplevelse och vi kommer definitivt aka med dem och gora outreach igen!

Eftermiddagen bar det ivag till Oribi George som ligger en halvtimmes bildfard harifran. Det blev att besoka Leopard rock och njuta av en fantastisk utsikt. Det blev att aka in till Lake Eland game reserv for att se lite djur, titta pa grottor och ga over en vinglig hang bro. Syd Afrika har makalost vackert och tyvarr gar det inte att fanga pa bild, det blir bara en hint av hur upplevelsen faktiskt var och hur vackert det egentligen ar. Det ar sa stort att besoka dessa platser att det ar svart aven for oss som ar har att ta in alla intryck.
 
Idag sondag var vi bjudna hem till Mara och Annakarin (Maria ar var chef och Annakarin ar en svensk tjej som ocksa jobbar har pa POR.) De bor 5 minuters gangvag harifran och de ville bjuda oss pa en valkomst lunch. Det bleven brie (barbeque) vilket ar typiskt for Sydafrika. Det ar kul att lara kanna alla battre och det var god mat!

De forsta 5 bilderna ar fran var outreach. Maste fa saga att morka manniskor ar sa vackra! och jag alskar hur de bar barnen pa ryggen. De tre sista bilderna ar fran var eftermiddag i Oribi George. Titta och njut.

Tills vi hors igen.
Love M.









 




Sqourf



SQOURF ar varan ratta som bor har i koket. Han har fatt det sa hemtrevligt att han inte vill flytta. Trakigt tycker vi!

Fredag och nya skor

Everything's ok.
Everything's alright.
Cause I got Jesus in my life.

Att solen skiner idag ger gladje, och varme! Det ar fredag och jag har en ledig helg. Ikvall blir det familjekvall har i volontarhuset, det blir "stickycake", fruktsallad, lara kanna varandra lekar och saker en och annan kopp te. Imorgon blir det nog en lite utflyckt nagonstans har i narheten, vi vill se lite av omgivningarna! Det blir jag, Kristin min rumskompis och Dorothee fran Tyskland.
 
Idag gjorde jag ett fynd, hittade ett par skor och inte i nagon affar inte utan pa var balkong. Ovantat. Svarta ballerinaskor i min storlek, tack sa jag. De kommer anvandas. Synd bara att jag inte kan anvanda dem pga min skovskav. (Det ar mer ett stort helt oppet sar.) 



En familjebild har fran volontarhuset. Fr v. AnneMieke (Holland), Rebecka (Sverige), jag, Emilie (Sverige) och Dorothee (Tyskland.) Bilden ar tagen innan det att Kristin kom dit. Det blir fler familjebilder.
 
Tills vi hors igen
Love M.   

Bilder

Det blir en dag pa stranden. Vi jobbar varannan helg har. Bilderna ar fran i lordags nar vi var med de aldre barnen pa stranden har i Margate. Bilderna av bakifran pga av vi inte far du ut med barnen pa natet.




Infekterat skovskav och sjungande barn

Jesus loves the little children
all the children of the world
red and yellow black and white
they are presious in his eyes
Jesus loves the lillte children of the world
.

Annu en kall dag. Vadretprognosen for igar kvall var 11 grader har, finns ocksa risk for sno in over bergen. Prognosen for idag var 17 grader och mycket vind. Det kanns betydligt kallare da det blaser in i huset. Har har man inte hort talas om att tata fonster eller att ha varme i husen. Jag befinner mig i Afrika men vintern finns aven har.  

Nursereyt har tva avdelningar och de tva forsta veckorna har jag varit pa 1an. Idag var det dags att ga over till tvan for att lara kanna alla barn och all personal. Det rusulterade i manga nya namn, barn som personal men det var kul. Det ar kul nar man traffar personal fran 1an som undrade vart jag var imorse, man kanske anda gor ett bra jobb. Idag var dagen da jag fick gora mitt forsta arende med bil at koket. Maria min chefs kommentar innan jag akte ivag var ; hittar du redan pa vagarna har? Allt gick bra och jag kanner mig redan jatte saker med vanster trafik. Det ar hela tiden nya saker som paminner mig om att jag ar i afrika, idag var det apor som sprang over vagen vilket gjorde att jag fick tvarnita. De klarade sig och aven jag.
 
Jag var forvanad nar jag kom hit till Sydafrika och Margate hur mycket vi kunde ga sjalva ute pa gatorna. Inte varit nagra problem alls. Men idag pratade Maria, var chef med oss om en artikel i tidningen. Polise har gatt ut med en varning speciellt till kvinnor och barn om att inte ga ut sjalva speciellt inte i odsliga omraden. Ocksa tva utlandska tjejer ar ingen bra grej. Det blir att vara mer forsiktig. Da det faktiskt hander mycket runt omkring.
 
Jag har skoskav som ar infekterat och vill inte laka. Sma saker som forstor sa mycket. De enda skor jag kan anvanda ar fliflop vilket ar alldeles for kallt. Vad kan man gora mer an vanta? Fick idag lite salva av var sjukskoterska har pa POR vi hoppas och ber att det snart ska laka. 

Det ar kul med era kommentarer och jag hoppas att ni alla mar bra!
Tills vi hors igen
Love M.   

En kall dag i Afrika.

Solen syns inte till, det blaser mycket, regnet osner ner och askan borjar nu komma narmare. Kanske ar det bara vanligt Augustivader? Augusti ska vara den blasigaste manaden pa aret men regnets manad ska vara september. Vi far se hur det artar sig. Rattan ar kvar... Imorse hade den ocksa tagit sig friheten att smaka pa varan frukt. 

Min lilla mini "uppkorning" med Monie gick galant. Trots vanstertrafik var jag lugn och forsiktig, som alltid. J\Jag som alskar att kora bil kan nu antligen ta bilen i princip nar jag vill och kora. De forsta gangerna maste jag nog ha huvudet med mig sa jag kor pa ratt sida vagen.
 
Ta hand om er och om varandra
Tills vi hors igen
 Love M.


"Skatta er bara lyckliga, mina broder, nar ni utsatts for provningar av olika slag.
Ni vet ju att om er tro bestar provet ger den uthallighet."

 Jakobs brev 1:2-3




Ny familjemedlem, rumskompis och ett nytt husdjur.

"Gud tar inte tillbaka sina gavor och sin kallelse."
Romarbrevet 11:29


Internet fungerar igen, vilken lattnad! Nu kan vi alla andas ut..
Igar kom Kristin fran Sverige och hon ar vart nya tillskott i familjen och hon ar aven min rumskompis. Det finns saklart bade for och nackdelar med att dela rum med nagon men jag hoppas och ber att det ska fungera bra. Vi har insett att vi vill lika saker och Kristin ar nu min nya traningskompis. Det blev en go morgon med en loptur innan frukost. Vi ska formodligen springa nagot lopp har i narheten i miten av oktober. Det ar gott att rora pa sig lite nar det blir mycket hang har hemma. Kristin hade ocksa med sig mitt internatinella korkort vlket innebar att jag snart far kora bil har, maste dock forst ha ett korprov med en man har pa POR.  

Sa var det det dar med nytt husdjur. Visst ar det mysigt med ett trevligt husdjur men nar en ratta flyttar in i koket ar det ingen som hoppar hogt av gladje. Skracken spred sig snabbt i huset denna morgon och fragan vi staller oss ar; hur ska vi fa den att flytta ut? Vi fann en rattfalla som vi forhoppningsvis kommer att anvanda snart!! Nar det finns rattor i huset finns det ocksa ormar, men tydligen ar man glad om man har ormar i huset. Men tanken far mig att rysa, ja kommer skrika om jag ser en orm i mitt rum!!

Nu blir det en dags jobb och ikvall blir det bibelstudie. Han som leder bibelstudierna heter Ross och ar gift med en svensk kvinna, Anna som har jobbat har pa POR som volontar. Jag tror det kommer bli givande kvallar!!

Tills vi hors igen
Love M.



Bilder

Bilder pa mitt hus och nagra fran var saffari i Hluhluwe.


Oh happy day

Oh happy day
Oh happy day


Kom ihag alla, jag ar i afrika! I afrika kan allt handa, och internet kan snabbt sluta fungera. Internet pa hela POR har slutat fungera och ingen vet varfor. Sitter just nu pa ett internetcafe for att kunna lugna eran oro dar hemma. Allt ar bra har!

Hander sa mycket. Det har varit tva dop till som vi fick bevittna vilket var haftigt. Mitt i natten pa en strand i den Syd Afrikanska vintern. Maktigt.
  De senaste dagarna har min mage inte varit i sin basta form. Da de minsta barnen standigt ar sjuka smittar det latt oss. Nasorna rinner och torka snor ar en vanlig del i arbetet. Det kanske inte later charmigt men barnen ar fina. De tar ocksa pa talamodet nar de kommer i trotsaldern och de ska testa mina granser for att jag ar ny, om en borjar sa fortsatter alla.

Ska nu ladda upp lite bilder har. (jag hor manga hurra rop!) titta och njut, har ar africa.

Tills vi hors igen
Love M.

3 av 5

Trott lite solbrand och nojd ar vi hemma igen efter en helg borta. Det blev att beskada 3 av the big five. Det var Noshorning, buffel och elefant. Tyvarr inga kattdjur. Fatt en riktig smak av afrika, av slatter och vattenhal, av stora maffiga djr och lite mindre men ack sa vackra djur. Det var krokodil, flodhast, giraff, zebra, orn, vartsvin (pumba!) m.m Vi har bott i husvagn och hydda, vi har atit Zulu mat och snabbmat. Vi har testat Zulu klader och dansat Zulu dans. Nagra timmar i solen hann vi med och bad i gigantiska vagor, jag blir som ett barn igen! Vagor sa maffiga och vattnet sa varmt. Hem kom vi igar kvall, trotta, lite solbranda men nojda! 

Att se de yngsta barnen ata chokladbollar var bara lycka. Deras ansikten lyste och hela ansiktet var fullt! Igar var det happy womens day och nar det infaller pa en sondag ar de rod dag pa mandagen alltsa idag. Att sedan se de aldre barnen gora chokladbollar ar ocksa en syn, och kommer kameran fram sa later det "Shoot me!!" vilket resulterade i 70 bilder pa en halvtimme. En lite speciell och rolig dag. 

Jag ar glad att sa manga vill folja mig har pa andra sidan jorden! Det hander saker hela tiden och nya intryck far man inte nog av. Det ar fullt upp och varje kvall stupar jag i sang, nar sedan klockan ringer 05.30 ar det dags for en ny dag! 

Ta hand om er och om varandra
Tills vi hors igen
Love M.    

Med apor utanfor fonstret

Med apor utanfor fonstret och med stora spindlar i huset borjar det nu verkligen kannas som Afrika. Forst nu nar allt borjar lagga sig borjar man lagga market till sma saker som ocksa ar en stor skillnad i jamforelse med Sverige. 
  Jag hoppas i helgen pa att fa mota the big five, det ar naligen sa at i helgen blir det saffari! Vi ar fyra tjejer som aker ivag over helgen. Vi ska aven besoka en Zulu by kanske ocksa aka och kolla pa flodhastar. Jag hoppas pa manga djur och manga bra foton! 

Jag befinner mig i Kwazulu Natal vilket ar ett stort omrade som inefattar Durban och Margate, det stracker sig aven en bit innat land. Kwazulu Natal de det omrade i landet dar det sker mest valdtakter och dar det finns mest HIV positiva manniskor. 25% av befolkningen har ar positiva och i en del fattiga omraden ar det sa mycket som 70% av kvinnorna mellan 20-35 som ar HIV positiva. Hemska siffror. Kunskapen om HIV och AIDS ar lag. Presidenten har i SA hade for ett tag sen sex med en kvinna som han visste var HIV positiv, men hans ord var "jag kan ju bara ta en varm dusch efter sa blir jag inte smittad". Rykten gar aven att om man har sex med ett litet barn eller en oskuld blir man inte smittad?botad mot HIV/AIDS. Manniskor med hog stallning sager saker som sedan hela byn tror pa.  

Jag gillar den Sydafrikanska vintern, det ar i varme som svensk sommar men dock ar det kallt i husen da de inte har nagon varme har. Jag staller mig fragan hur jag ska klara den Sydafrikanska sommren? 


"Mina barn, lat oss inte alska med tomma ord
utan med handling och sanning."
Forsta Johannesbrevet 3:18

Tills vi hors igen
Love M.

Att saga ja till 1 innebar ett ja till 6

"Tron ar en overtygelse om det man hoppas,
en visshet om det man inte ser."

Hebreerbrevet 11:1

Ett barn fragar om hon far fixa mitt har, om jag da sager ja till henne sa vips sa har jag istallet 6 stycken som ar i mtit har och fixar. Tanken slar en da; varfor sa jag ja till detta? De ar inte direkt forsiktiga, de drar och sliter, rycker och kanner. Men visst ar det mysigt, det ar viktigt med uppmarksamhet och aven att vara karleksfull mot barnen samtidigt som det ar viktigt att satta granser. Har pa POR lar vi barnen att saga nej, att ett nej inte behover vara fel och att barnen sjalva bestammer over sina kroppar. De ar varda att respekteras som alla andra manniskor. Har ar ocksa valdigt viktigt att om man lovar en sak sa haller man den. Manga av barnen kommer fran omstandigheter dar det inte ar sjalvklart och deras fortroende for loften kanske ar forstort. Det ligger stor vikt i att alla barn ar lika och att inte skaffa sig favoriter. Klart man alltid kommer ha sina favoriter men det far inte lysa igenom. 
 Det ar sa kul med de yngsta barnen, de som precis haller pa att lara sig ga och som lar sig sina forsta ord. I toddlerschool lar sig barnen, farger, former, djur, laten osv. Om det inte ar sjalvklart sa blir man helt utmattad av att jobba med barn! Men anda sadar lyckligt utmattad. De afrikanska namnen borja kannas igen och jag kan nu koppla barnens ansikten till ett namn aven om jag kanske inte kan ropa pa dem. Da skrattar de formodligen. 

Ikvall blir det cellgrupp har i narheten, det ska bli kul att traffa lite mer folk! Imorgon kommer vi tre nya volontarer som ar har nu att ha en introduktionskurs vad det nu innebar far vi se imorgon. Infor helgen finns planer pa saffari och jag hoppas att det inte blir for dyrt sa att jag kan folja med! 

Ta hand om er och om varandra
Tills vi hors igen
Love M    

4 Augusti

Att alla nya intryck kan gora en sa trott! Det ar utmattande att lara en helt ny kultur och samtidigt borja ett nytt jobb. Jag ar inte van vid att ta hand om en ett aring eller byta bloja och nagon riktig introduktion har vi inte fatt. Men man kommer in i det och kommer lara sig allt. Jag forsoker samtidigt komma in i att prata engelska men barnen vill lara mig Zulu. Allt pa en gang. Men det ar kul! Barnen ar sa fina.

Idag har jag jobbat det sena skiftet vilket innebar att man jobbar fran halv tva tll atta och man ar aven da med att lagga de aldre barnen. (6-12) Jag fick vara med tjejerna och jag fick be for var och en av dem. Det var sa vardefullt. Vissa av dem berattade vad de ville be for det var saker som att bli respektered, att hitta ne fosterfamilj, att sova gott, for vanner osv. Barnen ar sa tacksamma, de tackade och av flera fick jag kramar. Det svara ar fortfarande namnen, nar man ber for ett barn vill man kunna namnet men redan nar man borjar be har man glomt vad de sa eller hur man uttalar det. Barnen ar glada och oppna och de tyr sig latt till oss nya volontarer vilket ar harligt.
 
Det blir en tidig kvall ikvll, imorgon ringer klockan 05.00. 
Det gladjer mig att sa manga laser min blogg och vill folja mitt arbete har nere!

Ta hand om er och om varandra
Tills vi hors igen
Love M.  

2 augusti

Hosanna
Hosanna
Hosanna in the highest

Sondag, en tidig sondag. Nar klockan ringer kvar over sju och det ar dags att ga upp for att ga till kyrkan inser man verkligen att det inte ar som hemma. Det ar sondag i afrika och det ar gudtjanst. Det var ett gott mote i kyrkan har intill som heter "Gates of praise", sa harlig stamning! Det var mer som ett ungdomsmote an som ett formiddagsmote, mycket lovsanger och ocksa lovsanger vi sjunger hemma i Sverige. Jag gillade det!

"Vi ska sluta imponera pa Gud utan istallet imponeras av Gud."
(Basil Woodhouse)

Nu pa kvallen var det ungdomsmote i en annan kyrka har i narheten och vi var tre tjejer som akte dit. Det blev en liten grupp men sa bra saker sades. Under hela dagen och speciellt efter ungdomsmotet har vi har i huset haft goa och viktiga samtal. Kort och gott en mycket bra sondag. 

Vadret ar inte sa mycket att saga om. Det regnar konstant och det ar verkligen kallt!! Speciellt i kyrkorna. Vi hoppas att det ska bli battre snart. Jag saknar solen! Imorgon ar det dags for jobb, jobb som borjar 6.00 am. 

(Jag har fatt kommentarer om bilder. tyvarr far vi itne ladda upp bilder fran internet har i huset da internet inte fungerar pa samma satt som hemma. Om man gor nagoting dar datorn maste gora mycket utbyte sa maste man betala mer. Man koper nagot paket varje manad. Fraga inte mig, jag kan inte forklara! Vi far helt enkelt ga till ett internetcafe. Men jag lovar, det kommer komma bilder framover!) 

Ta hand om er och om varandra
Tills vi hors igen
Love M  

1 Augusti

En lordag, en ledig lordag. En lordag spenderad pa stranden i Margate med de andra volontarerna och nagra afrikanska ungdomar. Det blev beachvolleyboll vilket var jatte kul! Sen kom regnet och det ahr regnat konstant sedan dess. 
 
Kanslan av att vara pa andra sidan jorden ar konstig, och jag har nog itne fattat att jag verkligen ar i Afrika. Man har alltid en bild av hur allt kommer vara och av hur allting komemr att kannas nar man kommer till Afrika. Det jag trodde stammer inte alls, men pa ett positivt satt. Jag kanner en trygghet jag aldrig kant innan, trots att jag ar pa andra sidan jorden med helt nya manniskor kanner jag mig jatte trygg. Jag ar inte orolig for nagonting for jag vet att Gud ar med mig. Det ar sa haftigt att fa bli anvand av Gud och bli skickad till Afrika och kanslan av att han ar med mig under hela tiden jag ar har ar for mig det viktigaste. Jag ar sa tacksam for alla era boner. P.U.S.H (pray untill something happens.) Ta med POR (Place of restoration) i era boner och det viktiga arbete de gor for barnen har.

Imorgon ska vi ga till kyrkan har intill, halv nio, det ar tidigt. Men jag paminner mig sjalv att jag faktiskt ar i afrika och dar saker inte ar som hemma! Jag tror att barnen fran POR ska ha nagon form av dansuppvisning, det blir kul att se! 

Ta han om er och om varandra
Tills vi hors igen
Love M.   

RSS 2.0