Barnvakt.

Idag är jag barnvakt åt en sjuk Bayanda. Efter lite medicin blir han som vanligt och kommer ut från sitt rum med en polis utstyrsel. Cute!

Love

Nya perspektiv.

I torsdags besökte jag Z i hennes hem i Murchinson. I murchinson är det så mycket som 70% av är smittade av HIV/aids. Svårt att ta in att så många är sjuka. Hon och hennes man hyr två rum i ett hus. Jag har sett värre, men utifrån den standard jag är van vid är det så annorlunda det kan bli. De hämtar vatten i floden, ett utedass i buskarna en bit från huset, och dusch är inte att tala om. Hon berättar att taket läcker in när det regnar, jag frågar om det är något vi kan hjälpa dem med. Men då de hyr kan de inte göra något. Det känns bra att fylla upp deras tomma kyl och veta att de får äta sig mätta. Som Z sa; 'it's a privilege to get to bed with a full stomach.'

Vi hjälpte Z med medicinen för hennes hjärta. Och betalade lite kläder, och en månads hyra (R700) Hon tacka hela tiden för att vi hjälper henne, och jag tackar Gud för att han använder mig.
Z berättar för mig om begravningar, att ignoreras av sin familj och att inte kunna betala hyra eller mat.

Som min svärmor uttryckte det; allt du kan göra är att hjälpa henne ha ett bra liv tills hon dör.
Z har drömmar, om att plugga, bli sjuksköterska. Vi står alla tillsammans i tro om ett mirakel, ett helande.

Tack alla för er hjälp!

Love Maja

En gång i tiden var vi små.



 
 
För att jag saknar dig lite brorsan!
Love
Maja

Prayer.

 
Jag vet att du alltid finns där,
att du alltid är för mig och vill mitt bästa.
Du har planer för mitt liv,
låt din vilja ske Herre.
Hela mitt liv vill jag tjäna dig,
visa mig vart du vill jag ska gå.
Håll om mig och trösta mig när mina tårar rinner.
Amen.
 

Tankarna snurrar.

Tankarna snurrar...
Jag är så tacksam för att pengar jag fått in för att kunna hjälpa min vän Z.
Men hur hjälper man någon där inte mycket medicinskt finns kvar att göra?
Till ett så bra liv som möjligt, mat, kläder?
Och såklart tillfälliga mediciner och de där dropparna för hjärtat som hon behöver.
Vi ska träffas imorgon, ladda hennes skafferier och medicinskåp. Sen har hon lovat att jag få komma hem till henne, något som är väldigt känlsigt. Hon skäms över vart de bor och hur de bor. Jag är tacksam att hon låter mig komma. Ingen dömer. Kanske ser jag något annat sätt att hjälpa henne? Jag tar med mig kameran och hoppas hon låter mig ta kort. Hoppas även det är ok att jag lägger upp dem här sen.
 
Ni som inte hört hela historien, kolla tidigare inlägg.
Sluta inte be, vi tror på en Gud som gör under.
Vi ber för helande, kärlek, tröst, styrka!
 
 
Love
Maja

Favorit blomma.

Favorit blomma.

Förvirrande.

Precis fått sms från "Z" som idag varit hos sin doktor. Både Z och jag är förvirrade då doktorn sagt att de tabletter han tidigare sagt att hon behövde ta inte längre kan ta. Anledningen är att hon är i sista stadiet av sjukdomen och av behandlingen. Biverkningarna av de tabletterna är många och svåra, vilket kan innebära döden för Z. Det är för riskabelt då om hon blir jätte sjuk finna det ingen återvändo. Hennes doktor hade föreslagit behandlingen, men efter att ha pratat med sina kollegor bestämde de att det är för riskabelt.
En tid är bokad för hjärtoperation nästa år, hon vet inte när. Tills dess behöver ta några droppar för att hjälpa hjärtat sluta pumpa så mycket vatten. Detta är något jag kan hjälpa henne med! Även en speciell kräm för hennes hy som i nuläget inte är bra.
Något som även är viktigt är att hjälpa henne och hennes man med mat. Bra och nyttig mat är bland det viktigaste för att kunna fortsätta leva. Då varken Z eller hennes man jobbar, är detta svårt. Jag ska träffa Z någon dag i veckan när hon mår bättre. Vi fortsätter att be, älska och uppmuntra henne att kämpa.
Tack igen för allt ert stöd!


Love
Maja

Värdefulla vänner

Är så tacksam för fina vänner.
Vänner som lyfter en, ger komplimanger och som förstår en. Guld värda!

Love

Låt mina fötter få gå

AMAZED!

Jag är mållös, finner inga ord. Allt jag känner är tacksamhet för alla som vill hjälpa till och smärta över att se vad Z går igenom.
Jag hade hoppas på någon tusenlapp, detta är över all förväntan för mig men framförallt för Z som tackar Gud för all hjälp och kärlek vi visar henne.

Mina tårar rinner, det är så mycket känslor. Jag kände att jag nu inte har något syfte då jag inte gör något. (jobbar, pluggar.) Men att få höra från Z att hon ser mig som hennes skyddsängel ger mig plötsligt ett stort syfte. Att hjälpa en annan människa. Det är stort.

Guds välsignelse till er alla.
Håller er uppdaterade!

Love Maja

Att fullt behöva lita på Gud

Det är konstigt, att så fort jag gör något för andra, något för att hjälpa, då blir allting tungt.. Dålig tankar kommer, jag blir deppig och stänger alla ute. Sen inser jag vad som händer, satan vill inte att jag ska hjälpa andra, han vill få mig till en dålig plats. Det är så jag vet att det jag gör är rätt, och det Gud vill att jag ska göra. Det är inte lätt, men det är värt det. Och jag har faktiskt Gud på min sida, always.
Så vänner, gör det som är rätt, även om det går emot vad samhället tycker, även om det känns tungt, Gud är med i allt.
När jag är här i Afrika blir det andliga mycket tydligare, och framförallt den andliga striden. Det blir så tydligt i mitt mående och att jag här har en annan möjlighet att hjälpa människor i riktig nöd.
Helt och fullt behöva lita på Gud, är något som är nödvändigt men s vi i väst världen tycker att vi inte behöver. Vi har det för bra, vi behöver inte Gud. Så att bli utsatt för situationer där jag måste lita på Gud gör mig och min tro starkare. Jag och Gud kommer närmre och närmre varandra. Amazing.


Love,
Maja

Seek first his kingdom.

Tack Gud för att jag får hjälpa andra.

Gud är god!
All the time. Pengar har kommit in för att hjälpa "Z". Hon är så tacksam och jag är så glad att Gud hjälper henne genom att använda mig och ni som hjälper! På ons ska hon till sjukhuset för koll, ska då ta reda på mer när hon kan ta de tabletter hon behöver osv. Kommer hålla er uppdaterade. Kommer ta ut alla pengar som är till Z, lägga i ett kuvert på säkert ställe.


Love!

Jag har en vän.

Jag har en vän, låt oss kalla henne ”Z”. En stark kvinna som kämpat och gått igenom mer än någon annan jag känner. Jag lärde känna Z då jag jobbade som volontär på Place Of Restoration under 2009 och början av 2010. Jag har inte kunnat träffa henne sedan jag lämnade POR då hon hastigt blev väldigt sjuk. Vi har haft kontakt och idag kunde vi äntligen ses. Jag ville också höra hela hennes berättelse som jag nu vill berätta för er i hopp om att kunna hjälp henne.  

Runt julen 2009 skulle Z gifta sig, och vi alla var bjudna. Vi var spända och glada. Bröllopet blev en upplevelse, minst sagt! Att vara de enda vita och att dansa i mittgången var några saker som gjorde det till en upplevelse. Kort efter bröllopet blev Z hastigt sjuk… Hon kom aldrig tillbaka till jobbet så jag fick aldrig chansen att säga hejdå till henne. Ledsamt då vi hade kommit varandra nära, hon hade blivit min ”lolipop” och jag var hennes ”sugar” i hennes te.
 Z fick reda på att hon var HIV positiv, och att hon var illa däran. Sjukdomen hade hunnit gå lång. Hon fick även reda på att hon fått TB (tuberkulos). Hon började med medicinering mot HIV men även mot TB, mediciner som gav hemska bieffekter. Läkarna sa att hon inte hade långt kvar att leva. Z var inlagd på sjukhus i omgångar, och hon berättade för mig idag att hon trodde hon skulle dö. Efter TB så var det levern, och sedan njurarna. Det ena efter det andra, kroppens immunförsvar blir extremt försvagat i och med HIV viruset och viruset attackerar de ena organet efter det andra. Man tycker detta vore tillräckligt, men det slutar inte där. Efter ett tag började även hjärtat ta stryk och Z behöver idag en operation, då hjärtat inte pumpar runt tillräckligt med blod utan även vatten. Hennes vänster sida, speciellt hennes ben är svullet då det är fullt av vatten. För ett tag sedan fick Z blod transfusion, det är väldigt ovanligt att kroppen reagerar på nytt blod, men som Z uttryckte det så var det förmodligen hennes otur. Det är hennes hy som reagerat och tagit skada av det nya blodet. Läkarna säger att Z är i slutstadiet, om medicinerna inte biter så är det inget man kan göra. Hon har om och om igen visat alla vilken kämpe hon är, en inspiration. Z tar 16 tabletter om dagen, 10 mot HIV/AIDS, 5 på morgon och 5 på kvällen, andra mediciner för högt blodtryck m.m Jag kan inte ens komma ihåg vad alla var för. Hon måste och har ätit sömntabletter sedan dagen hon blev sjuk. Z blir inte trött och skulle kunna vara vaken dygnet runt, så för att kunna sova behövs sömntabletter. Hon berättade för mig att läkarna sagt att hon en dag inte kommer vakna upp efter natten.

 Jag har så svårt att förstå vad hon går igenom. Det ger mig perspektiv på livet. I samtalet med Z så fick jag även lära mig mycket om den svarta kulturen och hur de ser på de människor som är HIV positiva. Det är mycket skitsnack, och Z berättar att människor pratar bakom ryggen på henne och att människor skämtar på hennes bekostnad. Människor som hon trodde var vänner och familj. I området där Z bor så är runt 70 % HIV positiva, och det är något som även blir vanligt inom familjer, på så sätt att man smittar varandra. Det är så otroligt vanligt, ändå skamligt och folk vågar inte testa sig och förnekar att det skulle vara smittade. Z vet inte hur hon blev smittad, om det var hennes syster eller hennes ex pojkvän. Det är svårt att veta, och kanske inte ens nödvändigt. Z har två barn med hennes ex pojkvän, som är helt friska och idag bor med Z’s mamma i samma by. Z har en fantastisk man som stått vid hennes sida sedan den dagen hon blev sjuk. De bor tillsammans, tar hand om varandra och hjälps åt. Ingen av dem jobbar och Z sa att det är pga Gud som de överlever varje dag. Jag ser i hennes ögon att hon älskar sin man över allt annat, kanske är det de som får henne att kämpa.

Här är HIV medicinen gratis, mycket är gratis på de statliga sjukhusen, och de som söker hjälp kan få det. Z berättar om det stadie hon är i nu, och vad hon behöver, något som inte är gratis. En tablett för att motverka reaktionen på det blod hon fick för ett tag sedan. Hon behöver vara inlagd på sjukhus, sjukhusvistelsen är gratis, men inte tabletten. Jag frågar hur många hon behöver ta, hon vet inte själv men hennes läkare tror på 2-3 tabletter. Varje tablett kostar R900 (ca 800kr). Hon behöver även någon form av droppar för att hjälpa hjärtat tills hon kan få en operation, det hade hon inte mer info om, när eller hur mycket det skulle kosta.

Innan vi skildes åt idag så frågade om jag fick be för henne. Vi stod utanför shoppingcentret och jag bad om Guds kärlek, beskydd och välsignelse över Z. Jag vet att det betydde mycket för henne, men även för mig.
Z har drömmar, om en ljusare framtid.
Z berättade att hon inte har mycket, ingen dyr bil eller fint hus, men hon har en man som älskar henne och framförallt hon är Guds favorit. Guds kärlek, nåd och hopp är något som ingen kan ta ifrån henne hur tufft än livet blir.
  Hade jag kunnat hjälpa henne ur egen plånbok så hade jag inte tvivlat en sekund. Men då vi inte har gott om pengar för tillfället så ber jag om hjälp. Vi kan göra detta tillsammans. En tablett i taget. Jag vet inte hur lång tid det ska gå mellan tabletterna, jag vet inte heller när de vet eller kan se hur många hon behöver. Men jag vet att jag vill vara där med henne, att bara vara en vän är något av det viktigaste. Kan vi hjälpa henne tillsammans?
Ni som känner att ni vill hjälpa, ta kontakt med mig via mail, sms/whatsapp eller facebook. Jag litar på Gud i denna stund.

He will make a way.

“For I know the plan I have for you, declares the Lord,
plans for welfare and not for evil, to give you a future
and a HOPE. “

Jeremiah 29:11

 

Love & Blessings
Maja          

 

I know the plans I have for you.

Älskling, kan vi ta med dem hem?!

Åh. Mitt hjärta smälter.. Det spelar liksom ingen roll att vi inte förstår varandra. Men när lill-killen säger till sin mamma att han vill stanna hos mig. Ahw Bubu.

Jag vill ha flera stycken!

Var det en orm?

Igår när jag skulle slänga soporna var det något som stack min fot.. Första tanken var att det var en tagg då det låg en del grenar där. Men några sekunder senare inne i lägenheten så börjar foten pulsera, jag tittar ner och ser två 'hål' läs prickar på sidan av min fot. Två hål? Den första tanken då är, var det är ORM? Ringer Ryan, som får lite panik och skickar Michele min svärmor.. Jag får lite panik, tänk om det verkligen var en orm?

När Richard som vi hyr av kollar på det, så är det taggar, långa taggar som gör att foten domnar.. Hade det varit en orm hade bettet varit mer på foten..
Tack!

Man blir ju rädd.. This is Africa. Kunde varit något illa.

Love

Sunny days!

RSS 2.0