31 Juli

Forsta natten gick bra, lite kallt dock. Andra dagen har pa POR. En ny volontar fran Tyskland kom imorse sa tillsammans har vi fatt det berattat for oss lite om POR. Vi fick ga runt och titta pa skola, toddler school (skola for de yngre barnen), the nursery (dar de yngsta barnen bor.) Som sagt innan ar det svart med alla namn, jag ar ju inte van vid langa afrikanska namn!

Just nu ar det 55 barn har pa POR. Mest sma barn men de aldsta ar tonaringar. Praxis ar att barnen ska bo har i 6 manader men det fungerar inte i praktiken. vanligtvis bor de har runt ett ar eller tva. Malet ar att fa tillbaka dem till sina familjer eller nya fosterfamiljer. POR soker hela tiden fosterfamiljer till barnen och familjer som kan tanka sig vara en fosterfamilj far fylla i en ansokan. Efter det sa far foraldrarna utbildning, utbildning i att t.ex odla gronsaker "ratt". Vikten av att odla olika gronsaker i samma jord, att bygga enkelt staket runt som haller korna borta etc. Familjerna far guidning och man besoker deras tradgardar under en 6 manaders period.

I eftermiddags var vi i centrum av Margate med de yngsta barnen. En annan volontar har har fatt pengar fran sin forsamling hemma och ville darfor bjuda ut barnen pa resturang och jag fick folja med. Barnen ar sa sota! Ni skulle ha sett deras ansikten nar de eter maten fick varsin leksak och varsin ballong. Efter maten gick vi ner pa stranden och kande pa vattnet. Det var en rolig upplevelse att se barnen utanfor POR. Nu har vi helgen ledigt och imorgon ska vi, volontarerna tillsammans med afrikanska ungdomar ner till stranden och spela volleyboll. Jag ser fram emot att lara kanna de lokala ungdomarna! Pa sondag ar det gudtjanst pa morgonen och nagon grillfest pa kvallen! 

Dags for fredagsmys har i volontarhuset! Ta hand om er och om varandra! 
(lite info, jag har inte mitt svenska nummer langre och mitt nya skriver jag inte har!) 

Tills vi hors igen
Love M.

 

POR, Margate, South Africa

Antligen framme! Det blev en lang resa men allt gick som det skulle, nastan till och med battre. Vart igang lange och har ar det mycket nytt att ta in, jag ar helt slut. Tidig kvall ikvall. Har bor just nu fyra andra volontarer var av tre st at svenska. Dessvarre ska alla snart aka harifran och vi blir da en ny grupp. Barnen ar helt underbart sota! Bara halsat pa de barn som ar mellan 2-5. Hur ska jag lara mig alla namn? Det svara ar att flera av barnen har klicknamn, vilket innebar att det ar ett "klick" nagonstans i namnet. Jag forsoker komma in i engelskan har, men nagra dagar sa ska det nog ga bra. Jag bor ensam i mitt rum just nu men komemr fa en svensk rumskompis den 17 augusti. Alla manniskor har ar mycket vanliga och pratsamma. Traffat manga trevliga pa vag hit och aven har pa POR. 
  Imorgon kommer en annan ny volontar fran Tyskland. Vi ska da fa se mer av barnhemmet och av Margate. Forhoppningsvis ska vi ocksa fa folja med till en restaurant nere pa stranden med barnen som ar mellan 2-5. (ena avdelningen. indelat i tva.) 
  Har i SA marks stora skillnader mellan rika och fattiga. Redan pa planet till Johannesburg sag man stora fina rika omraden dar det var mycket gronska och i princip alla hade varsin pool. Nast intill ligger omraden med mycket enklare hus (eller platskjul) och dar ingen ordnad tradgard syns till.
Intrycken ar manga! Jag har tillgang till dator nar jag vill, men dock kan jag inte harifran ladda upp bilder da internet inte fungerar pa samma satt som hemma. Men det kommer foton, var inte oroliga! Jag har aven numera ett sydafrikans telefonnummer med nummer ingen kanner till. Fick ett simkort av en volontar sa ska ladda pa pengar imorgon. 
 Ta hand om er och om varandra dar hemma! 
 Tills vi hors igen,
Love M  

Framtid?

Framtid, är det något som händer framöver. Något som finns långt borta, något man får vänta på. Framtiden är inget som händer imorgon, eller så är det just precis så. Imorgon är det framtid, imorgon flyttar jag till andra sidan jorden. En resa som alltid legat i framtiden, en resa jag har fått vänta på. Jag märker att jag fortfarande så sent som nu dagen innan pratar om resan i framtid. Det är så stort att det inte går att greppa, jag kan aldrig förställa mig på vad som väntar eller hur jag kommer reagera på vad jag kommer se och uppleva. Det är en konstig känsla att plötsligt lämna allt det trygga man har här hemma med familj, släkt och vänner. Tur är det väl att allt finns kvar när jag kommer hem.
   Det viktigaste just nu är att jag Gud på min sida. "Och jag är med er alla dagar till tidens slut." Matt 28:20 

För er som inte vet vad jag ska göra. Jag ska vara på ett barnhem "Place of restoration" som ligger i Syd Afrika, det liggger i staden Margate som ligger på östkusten 13 mil söder om Durban. POR som stället kallas är ett center för föräldralösa barn eller barn som blivit sexuellt utnyttjade. Barnen är mellan 0-12 år. Målet är att få barnen återförenade med sina familjer, eller få dem till en fosterfamilj. Vi som volontärer kommer få göra olika sysslor, laga mat, tvätta, hjälpa barnen med läxor är några. Jag kommer skriva mer när jag vet mer. 

Nu väntar en förmodligen lång natt, men förhoppningsvis inte helt sömnlös. Imorgon lyfter planet 16.00 från Landvetter flygplats och därefter har jag ca 27 timmar innan jag är på plats på POR. En lång resa. Jag hoppas kunna uppdatera bloggen med jämna mellanrum så ni kan följa min resa och mitt stora äventyr. Jag är stolt över mig själv och att jag gör detta på egen hand. Jag är ju aldrig ensam, han går med mig på livets väg.   


"Jag önskar bli som Jesus, min förebild i allt."

Gud som haver barnen kär,
se till mig som liten är.
Vart jag mig i världen vänder står min lycka i Guds händer.
Lyckan kommer, lyckan går.
Du förbliver Fader vår.
AMEN.

Tills vi hörs igen,
Love M.

Innehållsrik dag.

En innehållsrik dag med ett guldkorn. Kvalité kallas sådana dagar som man bara kan ha med sina närmsta vänner. Dagar som denna är värdefulla och det är sånt jag kommer sakna när jag snart flyttar till andra sidan jorden. Framöver får det bli kvalité över mail och skype och för ett tag ska det nog fungera bra! Många skratt och en go dag, tack för dig Fia. Du är en lyckofigur!


"Räkna med honom på alla dina vägar,
så skall han göra dina stigar jämna."

Ords. 3:6


Tills vi hörs igen
Love M.









 

Skagen över dagen med familjen Fast

Stena Express avgick 07.00 från Göteborg mot Fredrikshavn. Vidare med bil mot Skagen. Det blev en heldag med familjen med lite vila på stranden, shopping, och mat. Lite bilder från dagen. 

Väl hemma i Göteborg låg två brev till mig i brevlådan. Båda breven fick tummen upp. Det  första var en värdefull liten bok från en vän. Tack för det. Det andra lyckobeskedet var ett lönebesked där det var högre siffror än väntat. Tacka Herren ty han är god!

4 days to go! 
Tills vi hörs igen
Love M.  

 










Photosession

En tisdag, en solig tisdag.
En photosession med Maja & Francesca.
Här är lite smakprov från dagen.

Tills vi hörs igen
Love M.













Hejdå mys på blåsippevägen.

"Jag kan leva enkelt och jag kan leva i överflöd. Med allt och alla förhållanden är jag förtrogen.
Jag kan vara mätt och jag kan vara hungrig, leva i överflöd och lida brist.
Allt förmår jag i honom som ger mig kraft. "

- Filipperbrevet 4:12-13


Igår var det hejdå mys här på blåsippevägen. En lyckad kväll. Ett gott gäng människor! Så fina vänner jag har, det är jag evigt tacksam för! En hejdåkväll, kan det bli en lyckad kväll? När jag tänker efter så är farväl och avsked något som är så obeskrivligt jobbigt. Något som för mig brukar sluta i tårar. Men sanningen är att det var en jätte go kväll. Fick också kvalitéts tid med Kristin, tack för dig och tack för gott och givande samtal. Tack också för bibelordet! (ovan.)

(10 dagar kvar. galet!)
Tills vi hörs igen
Love M.  
 

Sommar på Smögen

SMÖGEN sommar 2009 
Tack för goa dagar!















Det blir en dag på stranden.

"God does not call the qualified,
but qualifies the called."

- Bill Hamon


Man vaknar drar upp rullgardinen och utanför fönstret lyser solen och himlen är blå. Ett snabbt beslut tas, det blir utan tvekan en dag på stranden. Att bara låta dagen gå utan att egentligen göra något vettigt, att njuta av den svenska sommaren.
  Efter några goa dagar på Smögen med härliga människor är det faktist skönt att vara hemma igen, mycket tankar och mycket som ska fixas nu när det är mindre än två veckor kvar.

Tills vi hörs igen
Love M.

Utanför är det svensk sommar.

Simskolan är slut för iår, Hönökonferensen likaså...  
Utanför fönstret är det svensk sommar, med allt vad det innebär. Ett väder som skiftar mellan kalla dagar med regn och varma dagar fyllda med sol. Imorgon bär det av till Smögen och bara vara. Bara vara med många nära vänner som får mig att må bra. Jag ser fram emot dagar med goa samtal, bad och kvällar med grillning på klipporna. Mums, då snackar vi en riktig svensk sommar! 

"Ett fartyg i hamn är tryggt,
men det är inte vad fartyg är byggda för." 


Tills vi hörs igen,
Love M.

How do you measure, measure a year?

Five - hundred - twenty - five - thousand - six - hundred minutes
How do you measure, measure a year?
How about, love?

Det närmar sig, det är nära nu. Tre veckor på dagen. Hur förbreder man sig för att vara borta upp till ett år? Kan man någonsin vara förbredd på allt som väntar. Sanningen är den att jag inte heller vet exakt vad som väntar. Spännande men det finns nervositet som växer. Jag inser att det snart är dags då jag redan nu måste börja säga hejdå till kära vänner vilket är sorgligt. Men som en god vän till mig sa "de riktiga vännerna finns kvar här hemma. de finns trots att man inte pratar varje dag." Femhundra tjugofem tusen sex hundra minuter går det på ett år, och hur mäter man ett år? Vad sägs om kärlek?

Oh glada dag! Jag glädjer mig i dig. Tack för att jag får chansen att åka till afrika och göra volontärarbete. Gå med mig på vägen och ge mig styrka och kraft. 

Tills vi hörs igen
Love M.   




RSS 2.0