Comunity tour

Nyss hemkommen från en comunity tour och jag är helt slut! Men jag är glad att jag orkade åka med. Att vara här i Margate kan på många sätt vara förvirrande då det inte alltid känns som afrika. Man lever i en liten bubbla och har inte upplevt det riktiga afrika, i de miljöer majoriteten av befolkningen lever. 
 Vi besökte många ställen och olika levnads villkor. Allt ifrån fina hus i Gamalakhe som är ett township område till Mazanenga där folk lever i hus som de byggt av material de hittat, plåtskjul. Vi besökte fyra-fem olika områden och alla "klassas" de olika. I Gamalakhe som är ett township är husen byggda av staten och är gratis, men att få elektricitet och rinnande vatten är dyrt och många lever utan. Husen används maximalt, ibland kan två familjer dela ett ganska litet hus. Även garagen används flitigt som bostäder.
  
Många av barnen här på POR kommer från dessa förhållanden och de är också till dessa platser där de får fosterfamilj. Även många i personalen bor i dessa områden. Mazanenga som var det fattigaste och som bara ligger någon km från oss där fick vi reda på att en arbetare här på POR bor. Man inser att detta är det riktigt Afrika, det är såhär majoriteten bor och har det. Det är viktigt för oss att även se denna del och inte bara semesterorten Margate, viktigt för att förstå barnen och hela kulturen som vi befinner oss i. 

Människor är vänliga och många vinkade på oss, det är inte vanligt att en bil full med vita människor kör runt i dessa områden. Många av husen, framförallt de med plåttak har stenar på taken, inte för att skydda mot vind utan för att skydda mot onda andar. Här tror man mycket på andlighet och på förfäder. Man offrar till sina förfäder, ens förfäder måste ha "flyttat" ut ur huset innan något annan kan flytta in. Det finns kristna men även de är många gånger en mix av den tro man har här. Man lägger även vita stenar runt hela huset och runt sina ägor för att skydda mot andar och för att visa vad man tror på.

I dessa områden är procenten av de som är HIV positiva skyhöga. Kwa-zulu Natal är den provins i Sydafrika där antalet HIV positiva är störst. I ett av områdena vi var idag har varje hus minst en person som är positiv. Området där procenten är högst heter Murchinson och ligger ungefär 2,5 mil härifrån. Där är 70% HIV positiva, vilket är varannan människa. Ofattbart och svårt att förstå. Även om det är vanligt utesluts människor ur gemenskap och familj då testet är positivt. Man tycker det borde vara tvärtom om när det är ett sådant stort och vanligt problem. Men istället för tröst och stöd blir det utfrysning och i många fall mycket ensamt. 

Många bilder blev tagna. Ska försöka göra de små och visa er några, visa er livet i det riktigt Afrika. 
Dagen avslutades med middag ute som vi blev bjudna på av POR. Fina nya familjefoton blev också tagna. 

Nu är det dags att vila!!

Allt gott vänner
Tills vi hörs igen
Love M.    


Kommentarer
Pelle Fast

Hej Maja.

Va roligt att se dina fina bilder, men mest gladde jag mig över att du orkade åka med på resan. Trots att du ser lite blek ut om nosen. Men du är på bättringsvägen hoppas vi. Vi hörs, puss från Dad.

2009-11-04 @ 18:22:51


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0